Joe Biden: "És l'hora que les grans empreses i l'1% més ric del país paguin el que és just"

Presenta plans d'inversions de 4 bilions de dòlars per crear llocs de treball i ajudar les famílies

4 min
La vicepresidenta Kamala Harris i la portaveu de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, darrera de Joe Biden en el seu primer discurs al Congrés de la presidència.

Per primer cop a la història dels Estats Units, dues dones flanquejaven el president del país des de l'estrada de l'hemicicle. Era el primer discurs de Joe Biden davant de les dues cambres del Congrés. La portaveu de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, i la vicepresidenta del país, Kamala Harris, han presidit una sessió atípica, amb la meitat dels seients buits per les restriccions de covid-19, en què el president Biden ha presentat els seus plans per invertir fins a 4 bilions de dòlars, "una inversió d'un cop cada generació", per crear nous llocs de treball, construir infraestructures i ajudar les famílies.

EXTRACTE DEL DISCURS DEL PRESIDENT DELS EUA, JOE BIDEN, DAVANT DEL CONGRÉS

Coincidint amb els seus 100 dies com a president dels Estats Units, Biden ha advocat per fer de la "crisi" una "oportunitat" i "reconstruir la nació". "La pitjor pandèmia en un segle, la pitjor crisi des de la Gran Depressió, el pitjor atac a la nostra democràcia des de la guerra civil", ha dit, en al·lusió a l'assalt al Capitoli del 6 de gener, alhora que apostava per "convertir el perill en possibilitat, la crisi en oportunitat i els obstacles en força".

Després del seu paquet d'estímul pel covid-19 d'1,9 bilions, que es va aprovar ja al Congrés el mes passat, el president està negociant ara a la cambra un pla d'infraestructures per valor de 2 bilions i ara anuncia un nou pla d'ajudes directes a les famílies per 1,8 bilions més.

En total, uns 4 bilions de dòlars destinats a reconvertir l'economia i les infraestructures per fer-les més sostenibles i combatre al mateix temps les desigualtats socials. La inversió governamental més gran des de la Segona Guerra Mundial s'aconseguirà, ha dit, elevant els impostos als més rics. "És l'hora que les grans empreses i l'1% més ric del país paguin el que és just", ha proclamat Biden, i ha assenyalat que 55 de les corporacions més grans del país van pagar "zero impostos federals" l'any passat tot i els seus 40.000 milions de beneficis. Per això, Biden proposa una reforma impositiva que acabi amb els forats legals i l'ús dels paradisos fiscals, mentre s'eleven les taxes fins a un 39,6% per a aquells que cobren més de 400.000 dòlars a l'any, el mateix que pagaven quan George W. Bush va arribar a la presidència.

"Wall Street no va construir aquest país, la classe mitjana el va construir", ha dit, i ha tornat a demanar al Congrés que aprovi l'augment del salari mínim als 15 dòlars l'hora. Biden s'ha dirigit directament als nord-americans que se senten "abandonats en una economia que canvia ràpidament" i s'ha compromès a ajudar-los: "Els impostos nord-americans s'utilitzaran per comprar productes fets als Estats Units que creïn llocs de treball als Estats Units", els ha dit, en un clar missatge a la base electoral de Donald Trump, captivada per l'America great again.

El seu pla per a les famílies, amb 1,8 bilions de dòlars, preveu ajudes de 3.600 dòlars per als pares amb fills de menys de 6 anys i de 3.000 dòlars per als fills majors de 6. "Amb dos pares i dos nens, això vol dir fins a 7.200 dòlars a la teva butxaca per ajudar-te a cuidar de la teva família", va dir. El pla inclou l'objectiu d'universalitzar almenys "dos anys de preescolar d'alta qualitat per a tots els nord-americans de 3 i 4 anys". "Garantim que les famílies amb ingressos baixos o mitjans no pagaran més del 7% dels seus ingressos per la cura dels seus fills de fins a 5 anys", ha assegurat.

Això se sumarà al seu pla d'infraestructures, que oficialment s'anomena Pla de Llocs de Treball, que pretén invertir en la construcció de nous ponts, carreteres, canonades, connexions i edificis, i transformar el sector energètic per combatre la crisi climàtica alhora que genera "milions de nous llocs de treball". De fet, Biden ha incorporat dins d'aquest paquet d'infraestructures l'objectiu d'assolir el 100% de la producció elèctrica de fonts d'energia netes. Tot i així, tant aquest paquet com el d'ajudes a les famílies no tenen garantits encara la majoria suficient al Congrés, a causa de l'ajustat avantatge dels demòcrates, de manera que s'obre ara una dura negociació per poder fer-los realitat.

100 primers dies

Biden també ha fet balanç dels reptes assolits en els seus 100 primers dies de govern, com administrar 220 milions de dosis de vacunes de covid-19, més del doble del promès, o crear 1,3 milions de nous llocs de treball, "la xifra més alta assolida per cap president en els seus 100 primers dies", ha dit, i encarant l'economia nord-americana cap a un creixement del 6% aquest 2021 després de la patacada de l'any passat.

Davant de congressistes i senadors, Biden ha aprofitat també per demanar un esforç bipartidista per acordar restriccions més estrictes a les armes de foc –que ha qualificat d'"epidèmia"– i per tirar endavant la reforma judicial i policial que garanteixi la justícia racial al país: "Justícia de debò", ha dit. I en una clara referència a l'administració anterior liderada per Donald Trump, ha reblat: "Avui els Estats Units s'alcen de nou, escollint l'esperança en lloc de la por, la veritat en lloc de les mentides i la llum en lloc de la foscor".

Les propostes de Biden
  • Pla per a les Famílies Americanes La novetat del discurs ha sigut l'anunci d'un Pla per a les Famílies Americanes, en què vol invertir 1,8 bilions de dòlars, per afegir dos anys més d'educació universal per als nens de 3 i 4 anys, i oferir ajudes de 3.600 euros per cada fill menor de 6 anys, en forma de reducció d'impostos. El pla vol garantir 12 setmanes de baixa mèdica remunerada i que les famílies amb baixos ingressos no gastin més del 7% del seu sou en la guarderia o el parvulari.
  • Pla de Llocs de Treball El Pla Americà de Llocs de Treball és el nom oficial del pla gegantí d'infraestructures que Biden ja va presentar al Congrés a principis d'abril per valor de 2 bilions de dòlars, per transformar l'economia reconstruint ponts, carreteres, canonades –substituint el 100% de les de plom per assegurar "aigua neta"– i altres connexions, com assegurar internet al 35% dels nord-americans rurals que encara no en tenen. L'objectiu final seria una reconversió cap a l'economia verda i les infraestructures sostenibles per lluitar contra el canvi climàtic i alhora crear milions de llocs de treball, ja que el pla incorpora (si aconsegueix ser aprovat al Congrés) l'objectiu d'un 100% d'energia elèctrica de fonts netes.
  • Pujada d'impostos Els plans de Biden, que se sumen al paquet d'estímuls pel covid-19 d'1,9 bilions que ja està aprovat al Congrés, suposen la inversió directa més gran del govern federal des de la Segona Guerra Mundial. Per aconseguir tots aquests diners, Biden apujarà els impostos a les grans empreses i a l'1% de nord-americans més rics, els que cobren més de 400.000 dòlars a l'any, que hauran de pagar fins a un 39,6%.
stats