Internacional 07/09/2022

Els Obama tornen a la Casa Blanca per complir una tradició que Trump els va negar

Biden acull finalment la cerimònia per destapar els retrats oficials de l'expresident i l'ex primera dama

Sònia Sánchez
2 min
L'expresident dels Estats Units, Barack Obama, i l'exprimera dama Michelle Obama durant la cerimònia per presentar els seus retrats oficials de la Casa Blanca

Barcelona“Benvinguts a casa”, els ha dit aquest dimecres a Barack i Michelle Obama el president dels Estats Units, Joe Biden, en rebre’ls a la Casa Blanca. Força més tard del que és habitual, l’expresident dels Estats Units, Barack Obama, i l’ex primera dama, Michelle Obama, hi han celebrat la cerimònia de presentació dels seus retrats oficials. La tradició marca que cada expresident nord-americà ha de destapar el seu retrat oficial en una cerimònia a la Casa Blanca durant el mandat del seu successor. Però l’últim a complir aquesta tradició va ser el mateix Obama quan va rebre els Bush l’any 2012, perquè el seu successor, Donald Trump, es va negar a fer el mateix per a qui considerava per davant de tot el seu enemic polític. Ara que el Despatx Oval està ocupat pel demòcrata Joe Biden, que a més va ser el seu vicepresident durant dos mandats, del 2008 al 2016, els Obama han tornat finalment a la Casa Blanca per penjar-hi els seus retrats oficials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una cerimònia presidida per Biden i la primera dama, Jill Biden, en la qual també ha participat la vicepresidenta Kamala Harris i el seu marit, Doug Emhoff, s'han descobert els retrats oficials. “Hi ha poca gent que hagi conegut mai amb més integritat, decència i coratge moral que Barack Obama”, ha dit Biden de l’expresident, el qual al seu torn ha lloat la presidència de Biden, a qui ha definit com un “veritable amic”. En el seu discurs, Michelle Obama ha fet una ferma defensa de la “democràcia” dels Estats Units, “més forta que les nostres diferències”. Tothom sabia a què es referia. “Tradicions com aquestes importen”, ha afegit, com era “la transferència pacífica de poder”.

L’aspecte de les pintures s’havia mantingut en secret, però, tal com s’esperava, és més conservador que els dos retrats que van presentar després de deixar la Casa Blanca i que s’exhibeixen a la National Portrait Gallery de Washington, unes pintures molt més acolorides i innovadores que es van presentar allà el 2018. Tot i això, presenten certa originalitat. Al retrat, el que va ser 44è president dels EUA apareix dret amb vestit fosc sobre un fons totalment blanc, i Michelle Obama hi és representada asseguda amb un vestit clàssic de color blau pastel.

stats