L'operació de l'FBI contra Trump dona munició als republicans en ple 'momentum' de Biden

L'expresident compareix als jutjats i es nega a respondre les preguntes de la fiscal de Nova York, que l'investiga per pressumpte frau fiscal

4 min
L'ex president dels Estats Units, Donald Trump, a Nova York, el dia que ha anat a declarar davant dels jutjats, però s'ha negat a respondre preguntes, sobre presumpte frau fiscal.

BarcelonaLa primera (i única) norma del manual de Trump per als moments de crisi s'està complint al peu de la lletra: mai et defensis, sempre ataca. L'escorcoll de l'FBI a la seva mansió de Mar-a-Lago, a Florida, s'ha convertit en una arma llancívola en mans dels seguidors i mitjans afins a l'expresident dels EUA per reforçar la teoria que ell mateix va impulsar quan encara estava al Despatx Oval, la de la "caça de bruixes" orquestrada contra ell per "l'esquerra radical". "És el pitjor dia de la història de l'FBI", deia el seu advocat personal, Rudy Giuliani, dimarts a la Fox, on diversos dels presentadors de la cadena van comparar l'FBI amb la Gestapo i van definir l'escorcoll a casa de Trump com "collonades del Tercer Món", comparant l'operació policial amb "el que passa a Veneçuela, Zimbàbue o l'Alemanya de l'Est, al pur estil de les repúbliques bananeres on no hi ha legalitat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'espiral d'indignació i victimització dels trumpistes ha arribat a l'extrem de fer-se seu, transformat, un dels lemes de les protestes contra el racisme policial, que demanaven treure fons a la policia (defund the police). Ells demanen ara que "es deixi l'FBI sense fons". La mateixa congressista Taylor Greene, seguidora de QAnon i polèmica representant del trumpisme al Congrés, s'hi va sumar en un tuit: "Defund the FBI!" Però més enllà de l'eslògan, Greene assegurava també que aquest escorcoll "finalment està unint el Partit Republicà darrere de Trump". Diversos senadors i congressistes republicans van expressar dimarts la seva solidaritat amb Trump.

Mentre l'FBI i el departament de Justícia es mantenen en silenci, tota la maquinària del moviment MAGA (Make America great again) s'ha posat al servei del missatge de la "caça de bruixes", que atribueixen òbviament a la presidència de Joe Biden i a la seva "por d'enfrontar-se a Donald Trump en les eleccions del 2024", diuen. "L'objectiu real de la investigació [de l'FBI] no és Donald Trump, ets tu", deia als seus teleespectadors la popular presentadora de la Fox Laura Ingram, i insistia: "Ets tu, i qualsevol que s'atreveixi a denunciar la corrupció de l'establishment de Washington. Això és la venjança de l'estat profund", deia sobre l'escorcoll.

L'estratègia del contraatac tenia, a més, un altre escenari aquest dimecres. Dos dies després de l'escorcoll, l'expresident dels Estats Units tenia una nova trobada amb la justícia, per una altra de les moltes investigacions criminals que té obertes contra ell. Estava cridat a declarar davant de la fiscal general de Nova York, Letitia James, en el cas per possible frau fiscal a l'estat on té la seu dels seus negocis immobiliaris. Forçat per un jutge, Trump va acudir als jutjats, però es va acollir a la Cinquena Esmena per negar-se a respondre preguntes. Això sí, va emetre de seguida un llarg comunicat totalment centrat en desacreditar la fiscal James (demòcrata), a qui acusa de dur a terme una campanya políticament motivada contra ell. De nou, cap defensa, només atac.

El missatge contra James s'estenia alhora a través de les xarxes on Trump encara no està vetat i també a les que sí, de la mà de seguidors, col·laboradors i familiars. "Vull recordar a tothom qui és aquesta dona malèfica", deia Eric Trump en un tuit en el qual incorporava un muntatge de vídeo amb declaracions de la fiscal de Nova York en diversos moments en què expressa la seva determinació de perseguir i jutjar Trump. James manté oberta una investigació que intenta provar que l'Organització Trump va falsejar el valor dels seus immobles i en va inflar el preu per obtenir crèdits bancaris favorables i alhora va donar valors més baixos dels reals a Hisenda per pagar menys impostos.

S'extrema la polarització en la cursa final de les 'midterm'

Quan queden menys de tres mesos per a les eleccions legislatives de mig mandat (les midterm), on almenys una vintena de senadors i congressistes pro-Trump han guanyat les primàries republicanes i es presentaran a les urnes, les causes criminals obertes contra l'expresident donen munició als sectors més radicals de la dreta nord-americana, els que donen suport a Trump i a les teories conspiranoiques, inclosa la del frau electoral del 2020. Queda per veure, però, si aquesta facció extrema domina el Partit Republicà i es veu refrendada per les urnes aquest novembre.

Però la nova embranzida trumpista arriba en un moment en què l'administració Biden s'ha apuntat diverses victòries que milloren les seves perspectives electorals. La principal ha estat l'aprovació del paquet d'inversió més gran de la història dels Estats Units contra la crisi climàtica: 700.000 milions de dòlars que es destinaran a impulsar l'energia renovable i assegurar una reducció del 40% en les emissions de gasos d'efecte hivernacle del país per al 2030. El paquet, que s'ha rebatejat com a llei de reducció de la inflació –amb algunes mesures contra el dèficit– per aconseguir sumar el demòcrata conservador Joe Manchin, que la mantenia bloquejada, es va poder aprovar finalment al Senat per 50 a 51, amb el vot de desempat de la vicepresidenta Kamala Harris. Tot i que el gruix de la inversió és per a la transformació energètica, el paquet inclou ajudes a la gent gran per comprar medicaments –també fixa un límit a la despesa en medicaments per als usuaris del programa públic Medicare– i nous impostos per a les corporacions milionàries i les grans fortunes.

Aquesta gran victòria legislativa arriba, a més, només uns dies després de marcar-se un gran punt militar amb l'execució de l'enemic número u dels Estats Units, el líder d'Al-Qaida i cervell de l'11-S, Ayman al-Zawahri, que va ser eliminat amb un atac a l'Afganistan a finals de juliol. S'hi suma ara l'operació de l'FBI, que podria acabar inhabilitant Trump per tornar-se a presentar a la presidència. I tot plegat en un moment en què els preus del combustible porten ja dies caient i la inflació als Estats Units s'ha aturat. Tot de bones notícies per als demòcrates, que enfronten la recta final cap a les midterm amb un optimisme transformat en mem: Biden és ara un superheroi que es diu Dark Brandon.

stats