La Cambra de Representants castiga la congressista ultra seguidora de QAnon

Només 11 republicans se sumen als demòcrates per retirar Marjorie Taylor Greene dels comitès de la cambra

3 min
Marjorie Taylor Greene, aquest dijous al Congrés amb una mascareta a favor de la llibertat d'expressió

SabadellLa majoria demòcrata a la Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquesta matinada retirar la congressista republicana Marjorie Taylor Greene dels dos comitès de què forma part, el de pressupostos i el d'educació. Amb 230 vots a favor i 199 en contra d'aquesta iniciativa inèdita, la Cambra castiga una congressista que s'ha declarat seguidora de teories de la conspiració com la de QAnon (que denuncia l'existència d'una xarxa de pederàstia mundial formada per membres de l’alta administració i del Partit Demòcrata, actors de Hollywood i jueus rics com George Soros) i que va arribar a mostrar-se a favor d'assassinar la presidenta de la Cambra, Nancy Pelosi, en un missatge a les xarxes socials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Només 11 congressistes republicans s'han sumat als demòcrates en el càstig, mentre que diversos pesos pesants del Partit Republicà han criticat el moviment, tot i expressar el seu rebuig per les declaracions de Greene. Just abans de la votació, el líder de la majoria demòcrata a la Cambra de Representants, Steny Hoyer, ha pronunciat un emotiu discurs per condemnar les expressions racistes i d'incitació a la violència de l'actual congressista, durant el qual va mostrar una imatge d'un dels posts de Greene en què apareix amb un fusell AR-15 en un muntatge fotogràfic amb les tres congressistes demòcrates Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar i Rashida Tlaib, conegudes com l'"esquadró" per la seva actitud de rebel·lia en l'ala més a l'esquerra del seu partit. En la imatge, Greene es presenta, fusell en mà, com "el pitjor malson de l'esquadró".

El líder de la majoria demócrata a la Cambra de Representants presentant una imatge de la congressista republicana Marjorie Taylor Greene amenaçant l'"esquadró" d'esquerres del Partit Demócrata.

Més enllà de castigar Greene per les seves controvertides declaracions, la intenció dels demòcrates era obligar els membres republicans de la Cambra a mullar-se sobre la seva companya de files (i, indirectament, sobre l'herència que Trump ha deixat a la formació). De fet, durant les hores prèvies a la votació s'havien observat esquerdes importants dins del partit per aquesta qüestió. El líder republicà al Senat (i una de les figures més influents del partit), Mitch McConnell, ha qualificat de "càncer" les "mentides" de Greene, i Kevin McCarthy, que encapçala el grup republicà a la Cambra, ha condemnat "inequívocament" les paraules de la congressista, que "no representen els valors i les creences" de la formació. Tot i així, ha deixat clar que no té cap intenció de sancionar-la.

En defensa de Greene, el grup republicà argumenta que la congressista va fer les seves afirmacions més polèmiques abans d'ocupar el càrrec i ha avisat que si s'aprova apartar-la dels comitès en què participa es crearà un precedent perillós, perquè a partir d'ara el partit majoritari a la cambra tindrà la capacitat de decidir qui pot formar part d'aquests organismes i qui no. "Un membre d'aquesta cambra que crida a cometre assassinats. Això sí que és un precedent! Si aquest és el criteri pel qual apartem la gent dels comitès, ja em sembla bé", ha respost el demòcrata Jim McGovern, president del comitè del reglament.

"Me'n penedeixo absolutament"

Entre altres declaracions controvertides, Greene ha posat en dubte l'autoria dels atemptats de l'11-S, ha insinuat que els tirotejos massius a les escoles són muntatges que pretenen que es prohibeixi la tinença d'armes de foc i ha promogut conspiracions antisemites. En els seus vídeos de campanya, la republicana apareixia armada amb un fusell i llançant amenaces contra els "terroristes" del moviment antifeixista i "socialistes" com la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez.

"Tot això són paraules del passat i aquestes coses no em representen, no representen el meu districte i no representen els meus valors", ha dit la congressista per defensar-se abans de la votació. "Em van fer creure coses que no eren certes, i me'n penedeixo absolutament", ha afegit, en referència al seu suport a QAnon. Tot i així, ha evitat demanar disculpes per haver incitat a la violència contra els demòcrates.

La congressista va ser elegida a les eleccions del novembre a Geòrgia, amb un 74% dels vots del districte 14 d'aquell estat, del qual va ser escollida com a representant. En el seu primer dia al Capitoli, el 3 de gener, va portar una mascareta amb el missatge "Trump va guanyar".

stats