Internacional 27/02/2021

La Cambra de Representants aprova el bazuca econòmic de Biden

El pla d'estímul d'1,9 milions supera la cambra baixa només amb el suport dels demòcrates i deixa pel camí la promesa d'apujar el salari mínim a 15 dòlars l'hora

Ara
2 min
Cua davant d'un centre de vacunació a Los Angeles.

BarcelonaLa Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat el pla de rescat econòmic per la pandèmia, que suposarà una injecció d’1,9 bilions de dòlars. La majoria demòcrata a la cambra ha enviat la llei al Senat per 219 vots a favor i 212 –tots els republicans més dos demòcrates– en contra. Els demòcrates planegen una maniobra legislativa que els permeti aprovar-la sense el suport dels republicans, però en la tramitació ja ha caigut l’augment del salari mínim dels 7,25 dòlars l’hora actuals (6 euros) a 15 euros l’hora, una de les promeses electorals de Biden. Un dels seus assessors ha assegurat aquesta matinada que no hi ha renunciat.

La cosa més destacada és un nou xec directe als contribuents de 1.400 dòlars (uns 1.160 euros). A més, el pla inclou un rescat de 350.000 milions de dòlars per a administracions locals i estatals, 20.000 milions de dòlars per al pla de vacunació federal i 50.000 milions més per a proves diagnòstiques del covid-19. La pandèmia ja ha causat més de mig milió de vides als Estats Units i ha suposat la caiguda de l’esperança de vida més dràstica des de la Segona Guerra Mundial.

El paquet preveu ampliar fins a l’agost les ajudes a l’atur, que ara expiren el 14 de març, la data que s’ha marcat la Casa Blanca per aprovar-lo. Altres mesures previstes són el rescat d’aerolínies i la xarxa ferroviària, finançament per reobrir escoles i programes d’ajuda alimentària i al lloguer.

El bazuca de Biden s’afegeix al programa d’estímul de 2,2 bilions que Trump va impulsar ara fa un any (el més gran de la història del país) i a les ajudes de 900.000 milions que va aprovar el Congrés al desembre. Biden fins i tot ha tingut llum verda de grups de pressió com la Cambra de Comerç, que s’havia oposat a iniciatives semblants d’Obama, i la bona acollida de Wall Street.

La líder demòcrata Nancy Pelosi ha resumit el pla així: “Es tracta de posar vacunes als braços, diners a les butxaques, les criatures a les escoles i els treballadors als seus llocs de treball. Això és el que necessita el país”. El republicà Kevin McCarthy, en canvi, ha qualificat el pla d’estímul de “massa costós i massa corrupte”.

stats