Internacional 27/02/2021

La Cambra de Representants aprova el bazuca econòmic de Biden

El pla d'estímul d'1,9 milions supera la cambra baixa només amb el suport dels demòcrates i deixa pel camí la promesa d'apujar el salari mínim a 15 dòlars l'hora

Ara
2 min
Cua davant d'un centre de vacunació a Los Angeles.

BarcelonaLa Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat el pla de rescat econòmic per la pandèmia, que suposarà una injecció d’1,9 bilions de dòlars. La majoria demòcrata a la cambra ha enviat la llei al Senat per 219 vots a favor i 212 –tots els republicans més dos demòcrates– en contra. Els demòcrates planegen una maniobra legislativa que els permeti aprovar-la sense el suport dels republicans, però en la tramitació ja ha caigut l’augment del salari mínim dels 7,25 dòlars l’hora actuals (6 euros) a 15 euros l’hora, una de les promeses electorals de Biden. Un dels seus assessors ha assegurat aquesta matinada que no hi ha renunciat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cosa més destacada és un nou xec directe als contribuents de 1.400 dòlars (uns 1.160 euros). A més, el pla inclou un rescat de 350.000 milions de dòlars per a administracions locals i estatals, 20.000 milions de dòlars per al pla de vacunació federal i 50.000 milions més per a proves diagnòstiques del covid-19. La pandèmia ja ha causat més de mig milió de vides als Estats Units i ha suposat la caiguda de l’esperança de vida més dràstica des de la Segona Guerra Mundial.

El paquet preveu ampliar fins a l’agost les ajudes a l’atur, que ara expiren el 14 de març, la data que s’ha marcat la Casa Blanca per aprovar-lo. Altres mesures previstes són el rescat d’aerolínies i la xarxa ferroviària, finançament per reobrir escoles i programes d’ajuda alimentària i al lloguer.

El bazuca de Biden s’afegeix al programa d’estímul de 2,2 bilions que Trump va impulsar ara fa un any (el més gran de la història del país) i a les ajudes de 900.000 milions que va aprovar el Congrés al desembre. Biden fins i tot ha tingut llum verda de grups de pressió com la Cambra de Comerç, que s’havia oposat a iniciatives semblants d’Obama, i la bona acollida de Wall Street.

La líder demòcrata Nancy Pelosi ha resumit el pla així: “Es tracta de posar vacunes als braços, diners a les butxaques, les criatures a les escoles i els treballadors als seus llocs de treball. Això és el que necessita el país”. El republicà Kevin McCarthy, en canvi, ha qualificat el pla d’estímul de “massa costós i massa corrupte”.

stats