Internacional 05/02/2021

Kamala Harris desempata al Senat la votació del pla d'estímul per lluitar contra la pandèmia

La vicepresidenta fa servir per primer cop el vot de qualitat per facilitar la injecció d'1,9 bilions de dòlars promesa per Biden

3 min
La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, aquest divendres al Senat

SabadellEl pla d'estímul econòmic d'1,9 bilions de dòlars per lluitar contra la pandèmia de covid-19 que el president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar dies abans d'arribar a la Casa Blanca ha superat el primer obstacle al Congrés. Després d'una sessió maratoniana, el Senat ha aprovat aquest divendres, cap a les 5.30 h de la matinada (les 11.30 h a Catalunya), una resolució que permetrà al Partit Demòcrata tirar endavant el projecte sense necessitat que cap senador republicà li doni suport. El reglament del Senat preveu que el debat sobre una llei es pugui allargar indefinidament (el que es coneix com a filibusterisme) mentre no hi hagi un 60% dels senadors a favor de tancar la discussió i procedir a la votació. La norma aprovada avui, però, permetrà que n'hi hagi prou amb una majoria simple per portar el text a votació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els demòcrates tenen una majoria ajustadíssima ara mateix al Senat. De fet, la cambra alta compta amb 50 membres de cada partit, però la balança es decanta cap al costat demòcrata gràcies al fet que la vicepresidenta Kamala Harris, en la seva qualitat de presidenta de la cambra, té dret a vot de qualitat en cas d'empat. Gràcies a aquesta prerrogativa s'ha pogut aprovar la modificació del reglament. I, si cal, Harris hi tornarà a recórrer per aprovar el pla d'estímul.

Aquest divendres al vespre, la Cambra de Representants ha validat la resolució aprovada de matinada al Senat, amb el vot a favor de la majoria demòcrata i l'oposició de tots els republicans. Superat aquest tràmit les cambres podran començar a elaborar la llei que recollirà el pla d'estímul proposat per Biden. La cambra baixa la podria aprovar a finals d'aquest mes, segons la seva presidenta, Nancy Pelosi, i això permetria que el Senat li donés llum verda definitiva a mitjans de març. Aquest termini és rellevant, ja que el 14 de març s'acaben els ajuts a la desocupació previstos en el pla de mesures anticovid aprovat pel Congrés al desembre.

Aquesta setmana, Biden s'ha reunit amb un grup de deu senadors republicans amb l'objectiu d'instar-los a votar a favor del seu pla. Davant l'evidència que seria difícil aconseguir-ho (i encara més en un termini que permetés tenir la llei aprovada el mes que ve), els demòcrates han optat per tirar pel dret i iniciar el camí d'aprovar el projecte unilateralment.

Contra l'augment del salari mínim

Entre les mesures que Biden va incloure al seu pla hi ha el pagament directe de 1.400 dòlars per persona (que se sumaran als 600 dòlars previstos al pla del mes de desembre, per arribar fins als 2.000 que demanaven llavors els demòcrates i el president Donald Trump), un ajut de 400 dòlars setmanals als aturats, ajuts al lloguer i una pròrroga a la moratòria dels desnonaments. A més, es preveu destinar 160.000 milions de dòlars a finançar el pla de vacunació contra el coronavirus i 350.000 milions a donar suport als estats i a les administracions locals en la seva lluita contra la pandèmia.

La proposta del president també incloïa apujar el salari mínim al conjunt dels Estats Units, que ara és de 7,25 dòlars l'hora, fins als 15 dòlars. Aquesta mesura, però, ha sigut rebutjada pel Senat, que considera inadequat obligar les empreses a apujar els sous en plena pandèmia, en un moment en què els petits negocis tenen greus problemes per subsistir. La campanya per apujar el salari mínim fins als 15 dòlars fa gairebé una dècada que es va posar en marxa i els legisladors demòcrates ja han avisat que tornaran a portar la proposta al Congrés més endavant.

stats