FRANÇA
Internacional 03/09/2019

Les bogeries d’alguns excursionistes al Mont Blanc

Les autoritats locals exigeixen mesures al govern francès contra les males pràctiques a la muntanya

Ara
2 min
Les bogeries d’alguns excursionistes al Mont Blanc

BarcelonaAquests últims anys s’han multiplicat les veus -sobretot les dels veïns dels pobles de la zona- que alerten de la presència cada cop més massiva de persones que intenten arribar al cim del Mont Blanc, als Alps. L’arribada d’excursionistes que volen coronar els 4.808 metres d’un dels pics més emblemàtics del món ha augmentat significativament -ja són 25.000 escaladors cada any- i, tal com denuncien els crítics, també s’han disparat les males pràctiques a la muntanya. Una situació que recorda la de l’Everest, on aquest increment d’alpinistes s’ha traduït en una acumulació d’escombraries que posa en risc l’entorn natural de l’Himàlaia.

Aquesta setmana, un episodi si més no extravagant ha tornat a situar en el centre del debat la salut del Mont Blanc. Un excursionista britànic, veterà de la marina del Regne Unit, va intentar ascendir-hi carregant una màquina per fer exercici físic: concretament, una màquina de remar, un aparell que se sol trobar als gimnasos per exercitar, principalment, els músculs dels braços i l’espatlla. El seu objectiu era arribar al cim i, un cop allà, remar -de manera estàtica- la mateixa distància que havia recorregut fins a arribar a la part més alta de la muntanya: els 4.808 metres. Les condicions meteorològiques adverses i el cansament acumulat del recorregut van comportar que l’excursionista, anomenat Matthew Disney, decidís abandonar l’aparell prop d’un refugi situat a poc més de 500 metres del cim.

“Vaig considerar que continuar la pujada amb la màquina de rem hauria sigut perillós per a mi i per als altres excursionistes”, es justificava Disney en declaracions a la cadena britànicaBBC. Quan en va tenir notícia, Jean-Marc Peillex, alcalde del municipi de Saint-Gervais, a tocar dels Alps, va esclatar contra el govern francès i va demanar al president del país, Emmanuel Macron, que “posi fi a la situació perillosa i de bojos” que, segons ell, es viu al Mont Blanc. “La situació ha durat massa. Cal redactar i aprovar lleis sense esperar més perquè a partir del 2020 es castigui severament tots aquests bojos que adopten actituds irresponsables i que violen la llei i la pau del Mont Blanc”, va afegir l’alcalde.

I és que Jean-Marc Peillex no només parlava d’aquest últim episodi. En una carta oberta, l’alcalde va recordar alguns dels últims casos dels quals tenia constància. Per exemple, explicava que dos turistes suïssos van aterrar amb una avioneta enmig de la muntanya per recórrer els últims metres de l’ascens, o que un excursionista alemany va voler arribar al cim amb el seu gos, cosa que està prohibida, perquè l’animal no suportaria les condicions extremes del cim. Que els excursionistes acampin en llocs on no està permès, que pugin per dreceres no autoritzades -amb el risc d’allau que comporta- o que no recullin les escombraries que generen són altres accions freqüents, segons el mateix Peillex.

stats