Internacional 16/12/2021

Boris Johnson va anar a una altra festa durant el primer confinament: "Hem vençut el virus"

El 'premier' ha sortit al pas dels escàndols afirmant que no ha trencat cap regla

2 min
Boris Johnson ahir a Londres.

LondresBoris Johnson continua sota sospita pel seu comportament personal durant els diferents confinaments viscuts al Regne Unit al llarg de la padèmia. Una investigació conjunta de The Guardian i The Independent està revelant aquest dijous a la tarda que el primer ministre britànic "es va unir" al personal de Downing Street per a una celebració durant el primer període de restriccions, el maig de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'acord amb la informació, Johnson va passar "uns 15 minuts" amb els seus col·laboradors en una trobada que va tenir lloc el 15 de maig del 2020. I va arribar a assegurar a un dels seus ajudants més immediats que es mereixien una copa per "haver batut" el coronavirus. Aleshores feia poc més d'un mes que el premier havia sortit de la UCI d'un hospital del centre de Londres, on va haver d'estar ingressat tres dies, i quatre més en planta, després de contagiar-se del covid a finals de març.

Les fonts consultades pels dos diaris asseguren que una vintena de treballadors de la seu oficial del primer ministre "van beure vi i licors i van menjar pizza" en acabar una conferència de premsa, al voltant de les sis de la tarda. Alguns dels participants van continuar a les oficines de Downing Street, mentre que altres es van traslladar al jardí. Les fonts indiquen que part del personal "es va quedar bevent fins ben entrada la nit".

La nova revelació sobre el comportament del personal de Downing Street, inclòs el del primer ministre, té lloc en un context complicat per al premier: Ja havien sortit a la llum celebracions de festes il·legals, en ple confinament, durant els dies previs al Nadal de l'any passat. Diferents mitjans de comunicació, des del Daily Mirror, fins al Times o ITV News, han informat de trobades no permeses a Downing Street, a les oficines centrals del Partit Conservador, al ministeri d'Educació i, fins i tot, a l'apartament personal que Johnson ocupa amb la seva dona al número 11. A aquests escàndols s'hi ha sumat també un altre per les presumptes irregularitats de Johnson a l'hora de finançar les reformes del seu pis.

"Només dues persones"

La festa que ara han denunciat conjuntament The Guardian i The Independent va tenir lloc quan la normativa d'aleshores permetia que "només dues persones de diferents llars es reuneixin a l'exterior, i a una distància de 2 metres". Matt Hancock, llavors ministre de Sanitat, que va acabar dimitint a la primavera per haver trencat ell mateix les normes, va instar els ciutadans a "quedar-se a casa tant com sigui possible", alhora que els demanava: "Si us plau, seguiu les regles, vigileu la vostra família i no preneu riscos". El mateix Hancock va participar en la reunió social de què Johnson també hauria pres part. Tots dos, però, s'hi van estar poc temps i cap dels testimonis que ho ha revelat al diari ha suggerit que beguessin alcohol.

En comptes de negar els fets, com en la primera ocasió, el portaveu de Boris Johnson ha assegurat que "durant els mesos d'estiu el personal de Downing Street utilitza el jardí per a trobades". Així, "el 15 de maig del 2020 el primer ministre va tenir una sèrie de reunions durant la tarda. Johnson va tornar a la seva residència al voltant de les set". Hancock, per la seva banda, ha negat qualsevol implicació en la celebració. El Regne Unit ha registrat aquests dijous un nou record de contagis: 88.376. El 15 de maig del 2020 n'hi va haver 2.023.

stats