Internacional 09/07/2019

Borrell comença la ronda de contactes a Brussel·les abans d'assumir el lideratge de la diplomàcia europea

L'encara ministre d'Exteriors es reuneix amb la nova cúpula de les institucions comunitàries

Júlia Manresa
3 min
El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, abans de la desfilada militar del 12-O

Brussel·lesL'encara ministre d'Exteriors en funcions espanyol, Josep Borrell, escalfa motors a Brussel·les, la ciutat on passarà la majoria del temps a partir del novembre, quan assumeixi el càrrec de responsable de la diplomàcia europea pel qual va ser escollit pels caps d'estat i de govern fa una setmana. Aquest dimarts, Borrell es reuneix amb el nou president de l'Eurocambra, el també socialista David Sassoli, i amb l'escollida pels líders per ocupar la presidència de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta és, doncs, la primera presa de contacte de Borrell, que es prepara el terreny per quan hagi de substituir la italiana Federica Mogherini al capdavant de la diplomàcia comunitària. Amb Mogherini, però, no es trobarà fins la setmana que ve, quan hi ha Consell d'Afers Exteriors i Borrell encara hi assistirà com a ministre d'Exteriors espanyol. Però, a banda de trobar-se amb Sassoli i Von der Leyen, aquest dimecres també té programada una trobada amb el futur president del Consell Europeu i actual primer ministre belga, Charles Michel.

Borrell va ser designat alt representant de la Unió Europea pel paper de Pedro Sánchez en les negociacions del nou paquet de lideratges a les institucions comunitàries. El president espanyol va ser un dels negociadors responsables per part de la família socialdemòcrata amb la resta de líders, i ho va tenir a tocar, defensant juntament amb Emmanuel Macron i Angela Merkel l'opció que l'holandès Frans Timmermans substituís Jean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió Europea. Finalment, però, l'oposició dels primers ministres del Partit Popular i dels països de l'eix de Visegrad va ensorrar aquesta possibilitat i Espanya es va acabar conformant amb recuperar un dels alts càrrecs (tot i que el menys executiu) amb el nomenament de Borrell com a responsable de la política exterior de la Unió Europea.

El procés d'elecció de Josep Borrell com a substitut de Mogherini ha de ser ratificat per una única votació per part de l'Eurocambra. Tal com diuen els tractats, els líders europeus proposen el càrrec d'acord amb les eleccions europees, com passa amb la resta de membres de la Comissió Europea, els comitès del Parlament Europeu avaluen els perfils proposats i després han de ser votats en ple.

Segons informen des del ministeri d'Exteriors, a més, aquest dimecres Borrell també es reunirà amb l'actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker i amb la comissària de Competència, Margrethe Vestager, per a qui es reserva una vicepresidència de la Comissió, com passa amb Frans Timmermans. D'aquesta manera, Borrell segueix els passos d'Ursula von der Leyen, que ja s'ha reunit amb Juncker, Tusk i Michel aquests últims dies i que fins i tot ja compta amb un despatx i un equip de cinc persones a la Comissió Europea, malgrat que fins dimarts que ve no se sabrà si el Parlament Europeu ratifica el seu nomenament. Precisament per garantir que així sigui qui ha estat ministra de Defensa del govern d'Angela Merkel.

La votació, però, planteja alguns dubtes, ja que el grup socialista no ha confirmat que hi votarà a favor, com sí que han fet conservadors i liberals. D'altra banda, dilluns la candidata es va reunir amb els Verds en una reunió poc concreta en què el grup ecologista va assegurar que a hores d'ara no veia arguments per votar-hi a favor. En aquest sentit, Borrell serà dimarts a Estrasburg (dia de la votació sobre la candidatura de Von der Leyen) per donar-li el seu suport. Del grup socialista, el partit espanyol ja ha deixat clar que no hi votarà en contra perquè el seu nomenament és fruit de les negociacions liderades per Pedro Sánchez.

stats