Internacional 05/10/2021

Brasilers menjant restes de cadàvers d'animals

El covid-19 agreuja la crisi econòmica i deixa estampes de catàstrofe humanitària

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Una persona buscant restes animals en un abocador

BarcelonaEntre restes de cadàvers d’animals, ciutadans brasilers desvalguts cerquen bocins d'aliment per calmar la gana. El país més poblat de l’Amèrica Llatina viu una crisi econòmica i social sense precedents, durament agreujada per la pandèmia i la inflació, l'índex interanual de la qual, aquest mes d'agost, va arribar al 10,4%.

Unes duríssimes imatges captades a Rio de Janeiro la setmana passada pel fotoperiodista Domingos Peixoto, i publicades a la portada del diari Extra sota el titular “Brasil: el dolor de la fam", han posat de manifest una situació que fa mesos que estava anunciada. Les fotografies han fet la volta al món i han omplert les xarxes de tota mena de comentaris.

De fet, milions de persones al Brasil viuen en situació d’extrema pobresa i, per a moltes, esperar un dels camions que recullen les deixalles d’ossos, pell i carn dels supermercats és l’única esperança de trobar alguna cosa per menjar.

El darrer estudi de la Xarxa Brasilera de Recerca en seguretat alimentària xifra en 116 milions (la població del país és de 213,3 milions d’habitants) les persones que han patit durant l'últim any inseguretat alimentària d’algun tipus. Més del 25%, 43 milions, no tenen aliments suficients, i 19 milions pateixen gana o inseguretat alimentària greu. La xifra gairebé duplica els indicadors de l'any 2014.

Protesta contra el president

La catàstrofe humanitària que viu el país sota la presidència del populista Jair Bolsonaro també la ratifica l’Estudi Nacional de Condicions de Vida del 2020-21, que ha posat de manifest que el 67,7% de la població viu en situació d’extrema pobresa. La investigació atribueix els motius als ja esmentats de la pandèmia i la inflació, però aquests dos factors no han fet més que accelerar una situació preexistent. Milers de brasilers van omplir dissabte, 2 d'octubre, els carrers de la capital per denunciar la calamitat social que arrasa el país i per responsabilitzar-ne Bolsonaro.

La resposta del govern davant la crisi del coronavirus ha estat condemnada globalment, però és que des de la seva arribada al poder, el 2018, Jair Bolsonaro ha anat acabant amb totes les polítiques públiques impulsades per Lula da Silva i Dilma Rousseff, que havien portat millores socials a milions de persones al Brasil. En són exemple la renda mínima, que fa quatre anys que no s’ajusta a l’augment de preus, o l’eliminació del Consell de Seguretat Alimentària.

En una sessió de control sobre la catàstrofe que el coronavirus està generant al país, l’opositor d’esquerres i membre del Partit dels Treballadors Humberto Costa ha assegurat que les fotografies de Peixoto exposen la tragèdia social provocada per Bolsonaro. “L’atur està augmentant. La desigualtat creix. La pobresa va a l’alça. La fam ha tornat. Això és el que aquest govern li ha fet al nostre país”, ha dit Costa. El diari definia les imatges com les escenes d'una “trista rutina”, la rutina de la fam.

stats