Manifestacions massives exigeixen un 'impeachment' a Bolsonaro

Milers de persones surten als carrers de diverses ciutats del Brasil per protestar contra la gestió del covid i la greu inflació

2 min
Manifestació contra el president del Brasil, Jair Bolsonaro, el 2 d'octubre de 2021.

BarcelonaMilers de persones van sortir dissabte als carrers de les grans ciutats brasileres per reclamar un 'impeachment' que faci fora Jair Bolsonaro de la presidència del Brasil. Els concentrats, convocats en resposta a les mobilitzacions que els seguidors del president van protagonitzar el 7 de setembre, van protestar massivament contra la gestió que el negacionista Bolsonaro ha fet de la pandèmia de covid-19, que ja ha deixat prop de 600.000 morts al país, i també contra la inflació i l'augment dels preus dels combustibles, disparats en les últimes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Fora Bolsonaro", es llegia en les pancartes i cridaven els manifestants, que van ser especialment nombrosos a Rio de Janeiro, São Paulo, Brasília o Belém. La marxa havia estat convocada pels partits d'esquerra, sindicats i moviments socials, en un intent de mostrar unitat contra el president. Diversos líders polítics van participar en les mobilitzacions, però l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, que ja és de nou el favorit a les enquestes d'opinió, no hi va ser.

Segons un nou sondeig fet públic el dia abans de la manifestació, de PoderData, el descontentament amb la gestió del president Bolsonaro ja ha arribat al seu màxim històric, amb un 58% dels enquestats que la consideren dolenta o pèssima. Altres enquestes recents donen a l'expresident Lula, que ja ha sortit de la presó, una intenció de vot del 56% davant d'un 33% per a Bolsonaro, tot i que encara queda un any per a les eleccions presidencials, previstes per al 2 d'octubre del 2022.

Sí que van participar en les mobilitzacions d'aquest dissabte alguns excandidats presidencials, com Ciro Gomes (PDT), Fernando Haddad (PT) o Guilherme Boulos (PSOL). En aquesta ocasió, a més de la mala gestió de la pandèmia, la protesta va posar el focus sobre la inflació i l'alt preu de la benzina, uns fets que també denunciaven els seguidors de Bolsonaro en la massiva manifestació del 7 de setembre, però que en el seu cas atribueixen a la gestió del poder legislatiu i judicial en lloc del president. Els preus han pujat fins a un 10% l'últim any, amb dades d'aquest mes de setembre passat, sobretot per l'increment del cost del transport i l'alimentació, una situació que està complicant encara més la situació en moltes llars brasileres, afectades ja per la crisi de la pandèmia de covid.

Els manifestants reclamaven també més llocs de treball i més vacunes. Menys de la meitat de la població (79 milions d'un total de 208 milions) han rebut les dues dosis de la vacuna, tot i que 141 milions de persones n'han rebut almenys una. A les manifestacions d'aquest dissabte s'hi van veure moltes mascaretes, i la majoria dels que hi van participar deien que estaven totalment vacunats.

stats