Brussel·les vol obrir les fronteres de la UE als turistes vacunats

Els estats debatran la proposta, que planteja ampliar la llista de països des d'on es pot viatjar

Francesc Millan
3 min
Cap a la fi de les aerolínies espanyoles

BarcelonaLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ho ha resumit en un tuit: "És hora de ressuscitar la indústria turística". Conscient del pes econòmic que el sector té en molts països de la Unió Europea (UE) i a pocs mesos de l'inici de la temporada d'estiu, Brussel·les vol reobrir les fronteres exteriors al turisme estranger. Aquest dilluns la Comissió ha aprovat un projecte de recomanació en què proposa a tots els estats membres que permetin l'entrada al país de turistes vacunats o provinents de països amb una bona situació epidemiològica. "Permetre entrar a la UE per raons no només essencials les persones que vinguin de països amb bona situació epidemiològica sinó també persones que hagin rebut l'última dosi d'una vacuna autoritzada per la UE", és a dir, Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Jannsen, diu el comunicat que recalca que l'última dosi haurà d'haver estat posada com a mínim 14 dies abans de l'entrada en territori comunitari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més, apunta la possibilitat d'ampliar aquesta norma a persones que hagin rebut vacunes autoritzades d'emergència per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), tot i que entre les quals encara no hi ha la russa Sputnik V o les xineses Sinovac i Sinopharm.

Però això només és una proposta. Ara serà el Consell Europeu, l'òrgan que representa els 27 estats membres de la UE, qui haurà de decidir si l'accepta. Els països començaran a debatre-la aquest dimarts i s'espera que estigui aprovada a finals de maig perquè, idealment, pugui entrar en funcionament a principis de juny, just a les portes de l'estiu. Actualment, els països de la UE només permeten els viatges no essencials de ciutadans provinents de set països estrangers: Austràlia, Nova Zelanda, Ruanda, Singapur, Corea del Sud, Tailàndia i la Xina (sempre que hi hagi reciprocitat).

"Si els estats membres decideixen renunciar als requisits de presentar una prova de PCR negativa i/o sotmetre a quarantena les persones vacunades al seu territori, també han de renunciar a aquests requisits per als viatgers vacunats de fora de la UE", consideren des de la Comissió, que recorden que tots aquests tràmits es facilitaran un cop entri en funcionament el certificat verd digital, el carnet de vacunació que la UE està preparant per facilitar els viatges de persones immunitzades.

Un fre d'emergència

Paral·lelament al nivell de vacunació contra el covid-19, la Comissió també vol reobrir fronteres en aquells països que tinguin un índex de contagis inferior a 100 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes. "Això es manté considerablement per sota de la mitjana actual de la UE, que està per sobre dels 420 [per cada 100.000 habitants]", argumenta la Comissió. Ara, de fet, es recomana tancar el pas als viatgers procedents d'aquelles regions que presentin un índex de més de 25 contagis per cada 100.000 habitants.

En qualsevol cas, la mateixa Von der Leyen ha volgut emfatitzar que caldria establir un "fre d'emergència" per poder determinar noves restriccions d'entrada quan alguna nova variant del virus faci empitjorar la situació epidemiològica d'un país i, per tant, posi en perill la situació comunitària. "Això permetrà als estats membres actuar amb rapidesa i limitar temporalment a un mínim estricte tots els viatges des dels països afectats durant el temps necessari per aplicar les mesures sanitàries adequades", es llegeix al comunicat difós per l'organisme europeu.

Països com Israel, el Regne Unit, Sèrbia o fins i tot els Estats Units, amb alts nivells d'immunització entre la població, podrien ser els primers a beneficiar-se d'aquesta mesura. En aquest sentit, però, des de Brussel·les demanen reciprocitat i animen altres països perquè també comencin a reobrir-se.

stats