EUA
Internacional 19/11/2021

La Cambra de Representants aprova l'esperat pla de despesa social de Biden

Kamala Harris assumeix breument el lideratge del país durant la revisió mèdica del president

3 min
La líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, parla sobre el paquet social de 3,5 bilions que la Casa Blanca de Biden negocia amb el Congrés.

WashingtonLa majoria demòcrata a la Cambra de Representants finalment ha aconseguit unir-se i, després de moltes setmanes de nerviosisme, ha aprovat el milmilionari pla de despesa social i agenda climàtica proposat pel president Joe Biden. Una setmana després del triomf del pla d'infraestructures, la Casa Blanca aconsegueix un altre èxit que encara i posa fonaments al llegat demòcrata i a les transformacions que Biden va prometre i vol tirar endavant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El projecte ha patit de valent per arribar a aquesta fita. Ha hagut de reduir a la meitat la inversió desitjada –s’ha quedat en els 1,75 bilions de dòlars (1,55 bilions d'euros)– i deixar fora molts aspectes que es creien fonamentals. Així i tot, inclou inversions per a la gratuïtat de l'educació preescolar i subsidis que poden treure de la pobresa més de 20 milions d'infants. Ha de servir per reduir el preu dels medicaments i suposa la inversió més gran de la història en energia verda i en la lluita contra el canvi climàtic.

"L'aprovació és un altre pas de gegant en l'execució del meu pla econòmic per crear llocs de treball, reduir costos, fer que el nostre país sigui més competitiu i donar als treballadors i la classe mitjana una oportunitat de lluitar", ha expressat la Casa Blanca en un comunicat.

El pla només s'ha aprovat gràcies a la unió in extremis de tots els demòcrates, després que el sector més moderat acabés convençut que el preu de tot això era assumible. Era vital la comunió entre tots ells, bàsicament perquè els republicans no han tingut gens d'interès en ajudar a aprovar el text. El líder republicà a la cambra baixa, Kevin McCarthy, ha batut el rècord de més hores seguides parlant sense aturador (vuit hores i mitja) per intentar endarrerir una votació i una aprovació cantades. La jugada no ha servit de res: no només no ha evitat que s'aprovés el text, sinó que a banda ha permès que la votació es fes a primera hora del matí de divendres i no a altes hores de la nit de dijous, quan probablement hagués tingut menys repercussió.

El Senat, pròxim obstacle

L'alegria dels demòcrates i el govern és incommensurable, tot i que són conscients que només s'ha fet la meitat de la feina. Ara toca el tràngol més complicat: aconseguir l'aprovació també al Senat, on de moment les previsions no són gens favorables. Els últims mesos de negociacions no han servit encara per trobar la solució i encaixar les demandes dels dos senadors demòcrates més conservadors, Joe Manchin (Virgínia Occidental) i Kyrsten Sinema (Arizona), dos ossos duríssims que estan fent patir de valent la Casa Blanca.

El més probable, de fet, és que el text que s'acabi aprovant al Senat, en cas que s'arribi a un acord, inclogui clàusules i posi i tregui elements del projecte aprovat a la Cambra de Representants, cosa que obligarà a tornar a negociar a la cambra baixa per veure si s'accepten els canvis proposats.

Kamala Harris, primera (i breu) presidenta interina

El president dels EUA, Joe Biden, no ha viscut en directe la festa i xerinola de l'aprovació d'un paquet de despesa social fonamental en el seu programa electoral. En el moment de la votació estava a l'hospital passant la revisió mèdica anual, un tràmit elevat a la màxima potència als cercles mediàtics.

Aquesta vegada, però, la visita al metge ha significat un moment històric. Entre les proves a les quals s'ha sotmès s'hi ha inclòs una colonoscòpia, cosa que ha obligat a posar Biden sota els efectes de l'anestèsia. Per protocol, ha cedit temporalment el poder a la número dos del govern, la vicepresidenta Kamala Harris, de manera que aquest s'ha convertit en la primera dona presidenta interina de la història del país, ni que sigui per un breu període.

stats