Internacional 07/05/2018

Campanya d'odi contra Auschwitz a partir de la llei de l'Holocaust

Es creu que els responsables d'aquesta onada són grups de nacionalistes polonesos

Ara
2 min
Imatge del museu del camp de concentració i d'extermini d'Auschwitz.

BarcelonaA principis d'any el govern polonès va aprovar una llei sobre el tractament històric de l'Holocaust que va desencadenar onades de polèmica. Impulsada pel partit del govern, l'ultraconservador Llei i Justícia (PiS), la llei prohibeix atribuir a Polònia la "responsabilitat o corresponsabilitat" dels crims comesos per l’Alemanya nazi en territori polonès. Dir, per exemple, "camps de concentració polonesos" per referir-se als camps de concentració situats a Polònia està castigat amb fins a tres anys de presó.

Ara, mesos després, els treballadors del museu i el monument commemoratiu del camp de concentració i extermini nazi d'Auschwitz han denunciat que estan patint una campanya d'odi i desinformació causada per aquesta norma. Així ho han expressat diversos treballadors, que asseguren que són "víctimes" d'una onada "d'odi, de notícies falses i de manipulacions" que pretenen perjudicar l'entitat.

Tal com explica el rotatiu britànic The Guardian, es creu que els responsables d'aquesta campanya són diversos grups de nacionalistes polonesos que diuen que el museu és antipolonès, que prioritza la visió estrangera i que, per tant, és hostil a la posició expressada pel govern.

Contraris als guies estrangers

Fins ara hi ha hagut uns quants incidents. Fa unes setmanes, la casa d'un guia estranger va ser víctima d'un atac, i també s'han boicotejat algunes visites. Les conseqüències, tal com explica 'The Guardian', són més visibles a les xarxes socials, on s'estan reproduint missatges, notícies i comptes de Twitter que busquen insultar, calumniar i amenaçar Auschwitz.

De fet, tal com expliquen familiars del Piotr Cywinski, director del museu, a Facebook es va crear una campanya que prometia 50 dies d'odi incessant contra l'entitat. "Auschwitz s'ha convertit en un objectiu", ha dit a 'The Guardian' Pawel Sawicki, responsable de les xarxes socials del museu. "Han vingut persones que ens han dit que no se'ls va permetre portar una bandera polonesa, o que el record dels polonesos no està representat, que el museu és antipolonès. Tot això és fals", diu Sawicki.

Una de les principals crítiques contra el museu ha estat el fet de recórrer a guies estrangeres i, segons diuen, "promoure narratives estrangeres" que des del bàndol nacionalista consideren que són contràries al punt de vista que ha expressat el govern polonès.

stats