Àustria
Internacional 09/10/2021

El canceller d'Àustria dimiteix per les acusacions de corrupció

Els seus socis de govern, els Verds, li havien demanat que plegués després que la fiscalia el processés per malversació

ARA
2 min
El canciller austriac Sebastian Kurz en la roda de premsa en que ha comunicat la seva renúncia

BarcelonaEl canceller austríac, Sebastian Kurz, ha anunciat aquest dissabte que dimitirà per intentar superar la crisi generada pel seu processament en una investigació de la fiscalia per malversació de fons. Kurz, de 35 anys, ha proposat que el substitueixi el seu ministre d'Exteriors, Alexander Schallenberg, i ha dit que a partir d'ara vol continuar liderant el grup parlamentari del Partit Popular Austríac (ÖPV).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El seu partit ha fet pinya al voltant de Kurz, però els seus socis de govern, els Verds, ja havien demanat divendres la seva dimissió. Els grups de l'oposició havien anunciat que presentarien dimarts al Parlament una moció de censura.

Kurz està processat per haver utilitzat fons públics per pagar la publicació d'enquestes i articles favorables a ell i al seu partit entre el 2016 i el 2018, quan ell era ministre d'Exteriors i ja feia punts per convertir-se en el líder més jove de la història de la formació conservadora. La investigació afecta nou persones més, del cercle de confiança del canceller, i tres entitats jurídiques. Entre els acusats hi ha el Partit Popular Austríac i el diari sensacionalista Österreich. Segons la fiscalia, es tractaria d'"enquestes exclusivament partidistes, a vegades manipulades, d'una empresa d'estudis d'opinió que es van utilitzar en interès d'un partit polític i dels seus alts càrrecs". Segons l'acusació, a canvi, l'ÖPV hauria pagat l'empresa editora del diari en el marc d'acords de cooperació publicitària, tot i que als articles no s'especificava.

"El que necessitem ara és estabilitat", ha dit Kurz en roda de premsa a Viena. "Per sortir de l'impàs vull evitar el caos i garantir l'estabilitat". Kurz ha negat les acusacions, s'ha mostrat confiat que podrà "aclarir-ho tot" i ha deixat clar que pensa continuar al capdavant del seu partit des del Parlament.

De la ultradreta als Verds

Kurz va governar en la seva primera legislatura en coalició amb l'ultradretà Partit de la Llibertat (FPÖ), un acord que va saltar pels aires quan es van publicar uns vídeos gravats amb càmera oculta en què el seu líder, el vicecanceller Heinz-Christian Strache, acceptava suborns d'una suposada milionària russa, en un apartament d'Eivissa. L'ultradretà oferia contractes d’obra pública si arribava al govern i a canvi la dona russa havia de fer donatius encoberts al partit i comprar dos mitjans austríacs des dels quals oferir una imatge positiva de l’FPÖ en plena campanya de les eleccions del 2017. L'escàndol va forçar la caiguda del govern el maig del 2019 i la convocatòria d'eleccions anticipades al setembre. Kurz va arrasar a les eleccions i va acabar canviant de soci per formar govern amb els Verds, un acord contra natura en què cada soci es garantia les seves prioritats: Kurz la política antiimmigració i els ecologistes la lluita contra el canvi climàtic.

Un any i mig després, l'experiment trontolla, però no necessàriament arriba al final. El líder dels Verds i actual vicecanceller, Werner Kogler, ha reaccionat a la dimissió de Kurz anunciant que "és el pas correcte per a la futura feina de govern" i que té una "relació de treball molt constructiva" amb Schallenberg, l'elegit per ocupar la cancelleria.

stats