Internacional 08/01/2013

Capriles demana que s'aclareixi si Chávez podrà o no podrà jurar el càrrec

El líder de l'oposició també ha dit a la resta de presidents de l'Amèrica Llatina que no assisteixin als actes previstos per al pròxim dia 10 de gener

Efe
3 min
Capriles en un discurs aquest dimarts, amb la Constitució a la mà

CaracasEl líder de l'oposició veneçolana, Henrique Capriles, ha demanat aquest dimarts al govern que aclareixi si el president, Hugo Chávez, prendrà possessió del càrrec el pròxim dia 10 de gener. També ha demanat als mandataris de la regió que no vagin a Veneçuela per participar en els diferents actes organitzats pel chavisme aquest mateix dia. "Lamento molt que el govern, a 48 hores, no sigui capaç de dir-los als veneçolans si el president Chávez hi serà o no hi serà, a la presa de possessió", ha afirmat Capriles durant una conferència de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També s'ha preguntat per què a l'executiu "li costa tant dir la veritat", i ha subratllat que "per més dura que sigui" ha d'anar amb la veritat per davant. "La mentida sempre tindrà els dies comptats, perquè al final la veritat surt a la llum", ha puntualitzat.

El president de Veneçuela es troba a Cuba des que el passat 11 de desembre va ser operat d'un càncer a la zona pelviana, la naturalesa del qual no s'ha aclarit oficialment.

Chávez es troba "estacionari" i rebent tractament per superar una insuficiència respiratòria ocasionada per una severa infecció pulmonar durant el postoperatori, fet que complica molt que aquest dijous pugui arribar a a Veneçuela, tot i que l'oficialisme encara no descarta aquesta possibilitat.

S'oposa als actes i exigeix la veritat

Capriles s'ha mostrat contrari als actes organitzats per al dia 10 de gener pel Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV), de Chávez, i a la trucada als mandataris de la regió per participar en unes activitats que, tal com ha considerat, busquen "avalar un problema que hi ha a la Constitució, una interpretació que el govern vol donar-li a la Constitució".

El president de l'Assemblea Nacional, Diosdado Cabello, va indicar dilluns que aquest dia s'organitzaran actes davant del palau de Miraflores, i que s'espera que també hi participin els líders de diversos països. "Amb el major respecte a tots els presidents de la nostra Amèrica Llatina, jo demano als presidents que no es prestin al joc polític d'un partit polític", ha indicat el líder opositor. Ho ha demanat específicament als presidents de l'Equador, Rafael Correa; Colòmbia, Juan Manuel Santos; l'Argentina, Cristina Fernández; el Brasil, Dilma Rousseff, i Bolívia, Evo Morales.

"Davant qualsevol absència s'ha de complir la Constitució"

Per altra banda, també ha reclamat que s'apliqui el que el mateix Chávez va instruir abans d'anar-se'n a Cuba. "Les paraules del president al desembre van ser clares donant instruccions als qui estan al seu govern: davant qualsevol absència s'ha de complir la Constitució, aquestes van ser les paraules del president de la República", ha afirmat. També ha assenyalat que la Constitució és clara i que en cas d'absència del president el dia 10 de gener ha d'assumir el càrrec el titular de l'Assemblea Nacional.

Capriles ha manifestat que això és una instrucció que s'ha de complir independentment del que li agradi a cadascú, i ha dit que, personalment, pensa que l'assumpció de Cabello "seria una desgracia" per al país "per l'historial que té aquesta persona". El líder opositor ha recordat que fa just un mes el país va saber "en veu del mateix president" que viatjava a Cuba per una nova intervenció per la reaparició del càncer que li va ser diagnosticat a mitjans del 2011 i que des d'aleshores no hi ha hagut "cap altra paraula, cap informació" per part de Chávez, "només informacions que ha donat el govern".

stats