Haley perd a Carolina del Sud, la seva terra natal, i facilita el camí de Trump cap a la Casa Blanca

L'expresident ha aconseguit el 60% dels vots i ha guanyat l'exgovernadora amb 21 punts de diferència

3 min
Nikki Haley després de la derrota electoral a Carolina del Sud

BarcelonaEls mals auguris per a Nikki Haley s'han complert. Donald Trump ha guanyat les eleccions primàries de Carolina del Sud amb el 60% dels vots i ha derrotat la candidata republicana a la seva terra natal. Feia setmanes que les enquestes ja vaticinaven uns resultats nefastos per a Haley, que havia posat totes les esperances en aquest estat després de perdre a New Hampshire i Nevada. La desfeta d'ahir la deixa en una molt mala posició per poder continuar justificant la seva candidatura a les primàries republicanes i aplana el camí de Trump cap a la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des del 1980 qui ha guanyat les primàries de Carolina del Sud s'acaba convertint en el candidat republicà a les eleccions presidencials. L'única excepció va ser l'any 2012, quan Newt Gingrich va quedar per davant de Mitt Romney, que finalment va anar a les urnes contra Barack Obama. Però no sembla que Trump hagi de ser una segona excepció, sinó que està en el camí de repetir el patró. Aquesta nit Trump s'ha emportat 44 dels 50 delegats que es repartien. Per ser elegit com a candidat a les convencions republicanes se'n necessiten un mínim de 1.215, i ara mateix Trump ja en té 107. Haley només en té 17.

El fracàs de Haley a l'estat del qual va ser governadora entre el 2011 i el 2017 té un fort pes simbòlic i suposa una derrota molt dolorosa. Dimarts Haley va fer un gir en el seu discurs i va assegurar que no es retiraria de la cursa electoral fins que "voti l'última persona" i aquesta nit, després dels mals resultats, ha tornat a defensar-ho. "Soc una dona de paraula", ha dit des de Charleston a un grup de seguidors que l'aclamaven. Malgrat haver perdut per 21 punts de diferència, s'ha aferrat als números per dir que el 39% dels vots "no és una xifra petita" i "és un nombre significatiu de republicans que volen una alternativa a Trump". L'exgovernadora, tot i que no ha atacat Trump amb la mateixa agressivitat dels últims dies, sí que ha avisat que "Amèrica es destruirà si es prenen males decisions". Ja no només es dibuixa com l'alternativa assenyada de Trump, sinó que es vol presentar com l'opció per evitar que el país continuï "ensorrant-se".

Per molt que Haley tingués l'esperança que jugar a casa li seria favorable, l'escenari que es dibuixava d'un principi era un altre. Carolina del Sud ja no és el lloc que era quan va deixar el seu despatx, el 2017, per convertir-se en l'ambaixadora de Trump a les Nacions Unides. Segons el New York Times, des del 2017 hi ha 372.000 nous residents amb edat de votar, és a dir, un 10% de l'electorat que no ha viscut sota el govern de Haley. La realitat sociodemogràfica ha caigut pel seu propi pes: Carolina del Sud és un estat de majoria blanca (un 68%) amb un marcat perfil conservador i que ha demostrat ser molt més procliu als discursos incendiaris de l'expresident que no pas a les idees moderades de la seva exgovernadora. A les eleccions del 2020 i el 2016, Trump ja havia guanyat en aquest estat.

Les primàries de Michigan, que se celebren el 27 de febrer, són l'última oportunitat de Haley per intentar redreçar la seva candidatura abans del Superdimarts, que se celebrarà el 5 de març. Aquell dia voten 15 estats i en total es reparteixen 847 dels 2.429 delegats republicans que estan en joc. Quan s'acabi el Superdimarts ja s'hauran repartit 1.511 delegats, superant els 1.215 mínims que s'han d'aconseguir per poder ser elegit candidat.

Si Haley salva els mobles a Michigan i al Superdimarts obté un bon resultat, podria trobar arguments per seguir amb la seva candidatura. La majoria dels estats cridats a les urnes el Superdimarts ho fan amb primàries obertes, a les quals també poden participar electors independents. Dins del Partit Republicà, Haley no ha parat d'ensopegar amb el mur que és la gran massa de seguidors de Trump, però fora, entre els votants independents, pot recollir el suport dels indecisos a qui no els agrada ni Trump ni Joe Biden. Amb el seu perfil moderat, Haley té més fàcil robar electors a Biden que no pas a Trump.

Però en el cas que Haley perdi també a Michigan, ho tindrà molt difícil per poder seguir mostrant-se com una rival real per a Trump i el més probable és que després del Superdimarts l'expresident ja tingui pràcticament garantida la nominació com a candidat presidenciable. És cert que encara no haurà aconseguit els delegats necessaris, però amb Haley debilitada l'exmandatari quedarà com a únic candidat amb possibilitats per competir per la Casa Blanca. Si acaba sent així, els Estats Units tornarien a viure una espècie de déjà-vu del 2020, amb Trump i Biden enfrontant-se a les urnes, amb el petit matís que bona part del país viu amb desídia la idea d'haver de tornar de triar un dels dos candidats.

stats