Internacional 08/09/2016

La reivindicació del nom 'País Català' guanya força a França

L'associació ciutadana Occitània-País Català ha aconseguit suports entre el món cultural, empresarial i polític de la Catalunya Nord. Avui la reivindicació ha arribat a l'Elisi

Acn
2 min
Dos tècnics de l'Ajuntament de Bages (Rosselló) col·loquen una placa de 'País Català' sota el cartell d'entrada al poble

PerpinyàL'associació prepara un recurs judicial davant del Consell d'Estat perquè el nom de la nova macroregió del sud de França que engloba la Catalunya Nord reculli la catalanitat de part del territori que continua treballant per fer possible que la reivindicació arribi a tots els estaments de la vida política francesa. Fa unes setmanes el col·lectiu, integrat per personalitats polítiques i intel·lectuals nord-catalanes, ja va aconseguir fer arribar les seves reivindicacions al primer ministre, Manuel Valls. Ara la reivindicació pel nom 'Occitània-País Català' s'ha estès fins a arribar a l'Elisi.

El gabinet de Presidència de la República Francesa ha rebut aquest dijous a París la portaveu de l'associació, que vol presentar un recurs contenciós administratiu si el Consell d'Estat no rectifica la decisió de l'administració regional. El Consell, màxim òrgan judicial francès, s'ha de pronunciar abans de l'1 d'octubre sobre la idoneïtat del nom triat pel Consell Regional Llenguadoc-Rosselló-Migdia Pirineus. El consell va escollir el nom 'Occitània' i el subtítol 'Pirineus-Mediterrània', una decisió que va indignar molts habitants i alcaldes de la Catalunya Nord, que volien que el nom inclogués 'País Català'.

D'aquella indignació en va néixer l'associació ciutadana Occitània-País Català, que ha aconseguit en els últims mesos diversos suports entre el món cultural, empresarial i polític de la Catalunya Nord. A través de les xarxes socials, els mitjans de comunicació i múltiples xerrades i conferències, han aconseguit popularitzar la reivindicació que la nova macroregió, sorgida del procés de reestructuració, faci referència a la catalanitat de part del territori.

Manifestació a Perpinyà

Des de diversos sectors de la Catalunya Nord confien que el primer ministre i el president de la República atendran el clam sorgit des de finals de juny al territori. L'oposició ciutadana al nom exclusiu 'Occitània' ha desfermat accions simbòliques de protesta com ara la col·locació de cartells de 'País Català' a l'entrada dels pobles.

El punt àlgid d'aquesta reivindicació es viurà aquest dissabte a Perpinyà, on una manifestació que es preveu "massiva" recorrerà els carrers del centre sota la capçalera "Sí al País Català". Han confirmat la seva assistència a la marxa sindicats agrícoles, partits polítics com CDC, ERC, el Partit Comunista Francès i Moviment per França, associacions de pimes, representants del món de la cultura popular i d'entitats de defensa de la llengua i càrrecs electes, entre d'altres.

stats