Internacional 22/07/2015

Cautela i discreció sobre el cas dels tres periodistes desapareguts a Síria

Les autoritats espanyoles demanen que s'evitin les especulacions per localitzar Ángel Sastre, Antonio Pampliega i José Manuel López

Efe
2 min

MadridUn dia després que transcendís la desaparició, el passat dia 12, de tres periodistes espanyols a la ciutat siriana d'Alep, el govern espanyol desenvolupa una "plena activitat" per localitzar-los, mentre continuen les crides a la prudència i la discreció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president del govern central, Mariano Rajoy, ha garantit que el seu executiu farà "tot el possible" perquè els reporters Ángel Sastre, Antonio Pampliega i José Manuel López, que treballaven a Alep com a "freelance", tornin a casa sans i estalvis .

Per això, ha demanat cautela a l'hora d'informar. Ha afegit que de moment no es descarta cap hipòtesi i ha incidit que el Govern espanyol no actuarà en funció de conjectures, sinó de l'única cosa fins ara contrastada, la desaparició dels reporters.

L'últim contacte amb Espanya

De l'únic del que es té constància –ha explicat– és que van entrar a Síria el 10 de juliol des de Turquia, es van dirigir a la ciutat d'Alep i, dos dies més tard, es van posar en contacte per última vegada amb alguns companys a Espanya.

Des de llavors no se sap res més, ha explicat Rajoy, que ha recordat que a Alep es registren continus combats, hi ha serioses restriccions d'electricitat i les vies de transport i les comunicacions estan molt limitades.

També el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha apel·lat a la "màxima discreció" i ha assenyalat que el seu departament està sobre el tema des del primer moment en què es va conèixer la notícia.

Reaccions del col·lectiu professional

Des Reporters Sense Fronteres, organització a la qual pertanyen els tres periodistes, el seu secretari general, Rafael Maturana, ha mostrat en declaracions a Efe el seu suport als familiars i ha insistit que "mantenir la major discreció" és "la millor manera per salvaguardar i protegir a aquests tres companys".

"Síria és el lloc més perillós del món per poder informar a hores d'ara. No val ni l'experiència, perquè aquests tres periodistes són de raça, experimentats i han estat un munt de vegades en aquesta situació", ha assenyalat.

Per aquesta situació "perillosíssima" i perquè hi ha molts grups radicals de diferents signes que "busquen l'apagada informativa", la presidenta de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Elsa González, ha desaconsellat a qualsevol periodista viatjar a Síria.

També ha posat èmfasi en les recomanacions, tant d'Exteriors com de les famílies dels periodistes, que han demanat "paciència" i "la major discreció possible", i ha agraït la solidaritat mostrada per nombroses organitzacions professionals d'altres països.

stats