Internacional 04/03/2019

L'oposició de centredreta guanya les eleccions parlamentàries a Estònia

Els socialdemòcrates perden, mentre que la ultradreta ja és la tercera força

Ara
2 min
Recompte en un col·legi electoral de Tallin

BarcelonaEl centredreta europeista d'Estònia busca soci per formar govern, després de la victòria a les eleccions parlamentàries de diumenge. Amb tota seguretat l'exeurodiputada Kaja Kallas, la candidat que més vots va sumar de manera individual, rebrà l'encàrrec per ser la nova primera ministra i ha assegurat que malgrat que necessita sumar amb altres formacions el seu Partit Reformista ha rebutjat aliar-se amb la ultradreta euroescèptica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les eleccions de diumenge, el Partit Reformista va ser, amb el 28,8% dels suports, el més votat diumenge a les eleccions parlamentàries d'Estònia, en què la ultradreta va pujar al tercer lloc i els socialdemòcrates van haver d'encaixar una derrota important.

Amb 162.332 vots, el Partit Reformista guanya quatre diputats respecte als comicis del 2015 i obté així 34 dels 101 escons al Riigikogu, el Parlament unicameral estonià, segons els resultats difosos per la comissió electoral.

En segon lloc va quedar el Partit del Centre, la formació de centreesquerra que lidera l'actual govern tripartit del primer ministre, Juri Rates, que, amb 129.823 vots -el 23,1%-, suma 26 escons i perd un diputat.

L'ultradretà Partit Popular Conservador (EKRE) se situa, amb 100.439 suports -el 17,8% -, en tercer lloc i passa a comptar amb 19 escons, 12 més dels que tenia.

A continuació, amb 64.239 suports -l'11,4% -, es col·loca la formació de centredreta Pro Pàtria, que perd dos escons i es queda amb dotze, i els socialdemòcrates, amb només 55.214 vots -el 9,8%-, perden cinc diputats. Diversos partits van quedar fora del Parlament al no superar la barrera del 5% dels vots, com ara el Partit Lliure, els liberals d'Estònia 200 -partit de formació recent- i els Verds.

La presidenta del Partit Reformista, Kaja Kallas, de 41 anys, serà la que probablement rebi l'encàrrec de formar la pròxima coalició de govern, encara que no li resultarà fàcil.

Tot i que el 28,8% dels vots aconseguits pel Partit Reformista és el millor resultat de la seva història, és força improbable que Kallas aconsegueixi assumir el lideratge del govern sense formar cap d'aliança.

Els mitjans dels països escandinaus veïns han qualificat EKRE com el veritable guanyador d'aquests comicis. Els resultats d'aquestes eleccions mostren, a més, una certa fractura en el suport gairebé monolític de la comunitat local russa, al voltant del 25% de la població a Estònia, al Partit del Centre.

stats