Cervesa, marihuana, el sorteig d'un milió de dòlars... Mil formes d'incentivar la vacunació als Estats Units

L'alcalde de Nova York es menja una hamburguesa davant les càmares per anunciar una oferta de menjar ràpid per als que es vacunin

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Un menú del la cadena de menjar ràpid Shake Shack.

BarcelonaSi els estatunidencs tenien recel a vacunar-se contra el covid-19, de ben segur que trobaran algun incentiu per fer-ho. Els governadors de diferents estats d'arreu del país han anunciat sucoses i variades recompenses per a tots aquells qui acceptin rebre una dosi de la vacuna. Una de les últimes iniciatives i que més ressò va tenir va ser l'anunci de l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, que mentre mastegava una hamburguesa de la famosa cadena de menjar ràpid Shake Shack va anunciar que els que es vacunessin rebrien patates fregides gratis als establiments de la marca i una targeta per a un menú, també gratuït.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Necessitem que tothom es vacuni, i sabem que hem de fer que sigui pràctic. Per això, sabem que ho hem de fer fàcil i també que els incentius hi ajuden", deia l'alcalde entre mossegada i mossegada. No és el primer incentiu que ha ofert seguint aquesta premissa: targetes regal de diferents marques i establiments, dosis a disposició dels estrangers a les principals atraccions turístiques de la ciutat com ara Times Square i, fins i tot, un acord amb els Yankees i els Mets per oferir vacunes els dies de partit i, a més, regalar l'entrada.

Però Nova York no és l'únic estat que vol motivar els ciutadans a vacunar-se amb ofertes com aquestes. El governador d'Ohio, Mike DeWine, per exemple, va anunciar un sorteig setmanal que començarà el dimecres 26 de maig entre tots els adults que hagin rebut la primera dosi. El premi per al guanyador serà d'un milió de dòlars. També se sortejarà una beca de quatre anys en qualsevol universitat de l'estat entre els menors de 17 anys vacunats. Detroit també ha decidit apostar pels incentius econòmics: targetes regal de 50 dòlars per als que portin un resident a vacunar-se. La proposta s'anomena "bon veí".

Per la seva banda, Muriel Bowser, l'alcaldessa de Washington DC, ha organitzat aquest divendres una cervesada per als vacunats al reconegut Kennedy Center: "Vacuna't i aconsegueix una cervesa gratis entre les 16 i les 20 h", diu l'anunci. En la mateixa línia, a Nova Jersey, s'ha creat el programa Shot and a Beer, en què amb la targeta de vacunació s'atorguen begudes gratuïtes en cerveseries. També en alguns bars de Nova Orleans posen un gotet de licor per dosi.

Un altre dels incentius que ha generat una gran expectació ha estat el de Memphis, que sortejarà cotxes de diversos models, a escollir, de Chevrolet i Nissan per als residents que hi participin aportant les seves dades de vacunació completes.

I en una línia totalment diferent va sorgir Joints for Jabs (porros a canvi de vacunes). Activistes de Nova York van oferir un total de 6.000 cigarrets de maria en llargues cues de persones vacunades tant a Washington DC com a Nova York, on ha estat aprovada recentment la marihuana recreativa.

La situació epidemiològica

La campanya de vacunació als Estats Units és de les més avançades del món. Aquest és el primer país que ha començat ja la vacunació massiva d'adolescents. Uns 120 milions de persones ja han rebut la pauta completa i estan immunitzades contra el covid-19.

Segons una enquesta feta per la companyia Kaiser Family Foundation (KFF), al gener gairebé la meitat de tots els estatunidencs volien posar-se la vacuna contra el covid-19 com més aviat millor. Un 47% de la població estava disposada a vacunar-se mentre que un 31% preferia "esperar fins que hagi passat un temps per veure com funciona en els altres". Un 20% mostrava reticències a vacunar-se i, d'aquests, un 13% es negava rotundament a rebre cap dosi. L'actitud negacionista de l'expresident Donald Trump i la gestió de la pandèmia eren alguns dels motius que justificaven aquestes dades.

Tanmateix els nombrosos incentius no han estat només una motivació extra per als que ja estaven convençuts, sinó també una manera que els més reticents hi trobin un benefici i es decideixin a inocular-se.

stats