Comença als EUA la primera campanya massiva al món de vacunació d'adolescents

Al país ja han rebut la pauta completa gairebé 120 milions de persones

3 min
Nick Oplinger, de quinze anys, rep la vacuna de Pfizer després que Pennsilvània autoritzés la vacuna per a majors de dotze anys, a la farmàcia Skippack a Schwenksville, Pennsilvània.

LondresTres dies després que els Estats Units hagin aprovat l'administració de la vacuna de Pfizer/BioNTech per a nens de 12 a 15 anys, el país ha començat aquest dijous la primera campanya de vacunació massiva a tot el món d'aquest sector de població, que en aquest cas concret suposen al voltant de 17 milions de persones. El Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) va donar llum verda a nivell federal a la demanda de la farmacèutica, seguint l'autorització d'emergència emesa dilluns per l'Agència d'Aliments i Medicaments (FDA), el regulador nord-americà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president dels Estats Units, Joe Biden, va assegurar dimecres que hi havia 20.000 farmàcies disposades a col·laborar en l'esforç d'immunització. Les autoritats nord-americanes han previst, a més, oferir la vacuna no només a les escoles, sinó també a les consultes dels pediatres, en centres de dia, en parcs i fins i tot en platges. "És un pas de gegant més en la lluita contra la pandèmia", ha dit Biden.

Alguns estats, incloent-hi Delaware, Georgia i Maine, ja van començar la campanya el mateix dimarts, 24 hores després de la decisió de la FDA. Però, com ja s'ha indicat, a nivell federal no s'ha pogut iniciar fins que dimecres el CDC no va votar a favor de recomanar la vacuna.

Problemes amb els pares

Els assajos clínics de tercera fase han demostrat una eficàcia del 100% en la població de 12 a 15 anys. Malgrat l'èmfasi de les autoritats sanitàries en la seguretat de la vacuna, una enquesta recent de la Kaiser Family Foundation considera que un dels problemes més seriosos a què s'enfronten els Estats Units en aquesta fase del procés de protecció contra el covid és la reticència de molts pares –en alguns casos encara que hagin rebut ells mateixos la vacuna– a permetre que els seus fills també la rebin. No només pels dubtes que els pugui provocar sobre possibles efectes secundaris, sinó també perquè la població jove és la menys propensa a caure greument malalta pel virus del SARS-CoV-2. Les diferències també es poden produir segons els estats, les condicions econòmiques i la raça. Però l'esmentada enquesta de la KFF indica que només entre el 61% i el 64% de la població adulta vol immunitzar-se.

D'acord amb dades recollides pel CDC, el covid ha infectat més d'1,5 milions de menors a tot el món i n'ha enviat 13.000 als hospitals, més dels que cada any acaben en centres sanitaris per complicacions provocades per la grip comuna.

Atès que els diferents estats tenen una legislació diferent sobre què s'entén pel que fa a permís parental, la variació d'uns a uns altres pot ser molt diversa. A Califòrnia, per exemple, les autoritats de Los Angeles requereixen que qualsevol menor de 18 anys hi vagi acompanyat del pare, tutor o responsable legal. A l'estat de Maine, a la costa est, la llei no exigeix la presència dels progenitors, sempre que hagin emès una autorització per telèfon o per escrit. Per lluitar contra la reticència a vacunar-se, altres estats han preferit seguir estratègies d'incentivació. És el cas d'Ohio, que entregarà premis d'un milió de dòlars a cinc adults, així com cinc beques universitàries completes per a adolescents, com a esquer perquè els residents es vacunin, segons ha anunciat aquest dimecres el governador Mike DeWine.

Segons el CDC, als Estats Units s’han distribuït fins ara més de 337 milions de dosis de les diferents vacunes a l'abast i se n’han administrat més de 264 milions. Més de 117,6 milions d'estatunidencs han rebut les dues pautes, cosa que suposa el 35,4% de la població del país.

Després del Canadà, que va autoritzar la vacuna de Pfizer/BioNTech per als adolescents la setmana passada, i els Estats Units, el tercer país que l'ha aprovada per als adolescents de 12 a 15 anys, aquest mateix dijous, han sigut els Emirats Àrabs Units. I molt pròximament ho farà el Regne Unit, on l'autoritat sanitària reguladora ha rebut oficialment la petició de Pfizer d'autoritzar-la aquesta mateixa setmana.

Sense mascareta: camí de retorn a la vida prepandèmica

En una mesura que pretén tant tornar el país a la vida prepandèmica com afavorir la vacunació entre aquells que encara dubten sobre la seguretat, aquest dijous el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) ha anunciat que totes aquelles persones vacunades amb les dues dosis podran deixar de dur mascareta a la majoria de llocs, també en interiors.

Les noves directrius encara en demanen l’ús en entorns concorreguts com autobusos, avions, hospitals, presons i refugis per a persones sense llar, però les autoritats sanitàries esperen que ajudin a obrir el camí per a la reobertura dels centres de treball, les escoles i altres espais de socialització, i fins i tot a eliminar la necessitat de mascaretes i distanciament social entre aquells que estan completament immunitzats. "Tots hem desitjat aquest moment, quan podem tornar a una certa sensació de normalitat", ha dit la doctora Rochelle Walensky, directora del CDC, en el moment d'anunciar la mesura.

stats