Internacional 07/05/2017

Forta caiguda de la participació a França: quatre punts menys que a la primera volta

L'abstenció és una de les preocupacions en aquests comicis entre Le Pen i Macron i podria beneficiar la utradretana

Cristina Rivas
4 min
Votants fent cua a l'exterior del Liceu Charles de Gaulle

ParísL65,30% a les 17.00 hquatre punts percentuals respecte

L'índex d'abstenció és important en aquestes eleccions en què 45 milions de francesos han de triar entre Emmanuel Macron i Marine Le Pen, que podria veure's beneficiada per la poca participació. La falta de consigna de vot d'alguns dels candidats que no van superar la primera volta o la crida a l'abstenció per part de Jean-Luc Mélenchon fan que els analistes temin que l'abstenció sigui més elevada que en altres cites anteriors. Les presidencials a França són, tradicionalment, uns comicis amb una alta participació.

Dels dos candidats, Macron i Le PenLe Pen, quin s'instal·larà a l'Elisi durant el pròxims cinc anys? La Mirabelle, una parisenca directora de teatre que ha votat aquest matí al districte 10 de París, espera que sigui Emmanuel Macron qui es converteixi en vuitè president d'aquesta V República. Com molts altres electors, vota Macron des de la primera volta "perquè les altres opcions li semblaven pitjor".

També com molts d'altres francesos, "hauria votat per qualsevol abans que per Marine Le Pen". La Mirabelle no ha tingut temps d'informar-se gaire sobre els documents filtrats d'En Marxa aquest divendres a la nit, batejats com a Macronleaks. Però tant se val: "Si Macron tingués un compte secret a les Bahames, el votaria igualment". A l'oficina de vot d'on sortia la Mirabelle, hi havia menys afluència que a la mateixa hora el 23 d'abril, a la primera volta.

Els dos presidenciables ja han votat, envoltats de grans mesures de seguretat. Tots dos ho han fet cap a la mateixa hora: les 11.00. Marine Le Pen ha votat a Hénin-Beaumont, i Macron ho ha fet a Touquet. Aquest migdia, els dos candidats tornaran a la capital, des d'on esperaran els resultats de l'escrutini.

Soldats patrullen als peus de la Torre Eiffel, en una imatge inusual sense turistes.

En cas de victòria, Macron la celebrarà a la gran esplanada del Louvre, que la policia ha evacuat temporalment com a "mesura de precaució" i dins dels plans de seguretat previstos per minimitzar el risc perquè França té decretat l'estat d'emergència des dels atemptats del 2015. La policia preveu que 10.000 persones es concentraran en aquest cèntric punt de la capital francesa si Macron s'imposa a les urnes.

En canvi, Marine Le Pen ha reservat un espai al bosc de Vincennes, a l'est de París, amb capacitat per a 1.400 persones, fet que fa sospitar que la ultradretana no les té totes per aconseguir una victòria aquesta nit.

Femen s'ha manifestat contra Marine Le Pen desplegant una pancarta a prop del col·legi electoral on votarà la política ultradretana

Els col·legis electorals de la segona volta de les eleccions franceses han obert les portes aquest diumenge a les 8.00 h. La jornada electoral se celebrarà entre importants mesures de seguretat, ja que a França segueix en vigor l'estat d'emergència que es va decretar després dels atemptats del 13 de novembre del 2015 a París i Saint-Denis. Per això, s'han desplegat 50.000 agents de policia i 7.000 militars. Les enquestes donen un avantatge clar al socioliberal Emmanuel Macron enfront de la ultradretana Marine Le Pen per aconseguir la presidència de França.

Emmanuel Macron votant a la segona volta de les eleccions franceses

França vota dividida entre l'extrema dreta i el vot útilCoincidint amb l'obertura dels col·legis, un grup d'activistes del col·lectiu Femen s'ha manifestat contra Marine Le Pen desplegant una pancarta gegantina a prop del col·legi on votarà la candidata, a Hénin-Beaumont. El lema deia "Marine al poder. Marianne a la desesperació", fent referència al símbol de la República Francesa.

Marine Le Pen votant a la segona volta de les eleccions franceses

45,67 milions de francesos estan cridats a votar en 66.500 centres. Els controls s'incrementaran a l'entrada dels col·legis electorals. No es podran veure les imatges de votants que van a dipositar la papereta en família, perquè només podran accedir als col·legis les persones que estiguin inscrites a les llistes. Els col·legis electorals estaran oberts fins a les 20.00 h, les 19.00 h a les localitats més petites.

El president François Hollande votant a la segona volta de les eleccions franceses

A la primera volta de les presidencials, Macron va guanyar amb un 24% dels vots, mentre que Le Pen en va obtenir un 21%. Tant el candidat socialista, Benoît Hamon, com el republicà, François Fillon, van donar immediatament el seu suport a Macron de cara a la segona volta. El líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, que va rebre un 19% dels vots a la primera volta, no s'ha volgut posicionar.

El primers resultats de participació es faran públics al migdia i s'actualitzaran a les 17.00 h.

stats