Internacional 04/03/2015

Comença el judici pels atemptats de la marató de Boston

Dzhokhar Tsarnaev, que s'enfronta a 30 càrrecs i podria ser condemnat a la pena de mort, admet l'autoria del succés però al·lega que aquest va ser dissenyat pel seu germà

Efe
2 min
Dzhokhar Tsarnaev, el jove buscat per la policia com a sospitós dels atemptats de Boston / REUTERS

WashingtonEl judici contra Dzhokhar Tsarnaev, acusat de col·locar el 2013 al costat del seu germà dues bombes casolanes a la meta de la marató de Boston (EUA) que van matar tres persones i van ferir a altres 260, comença aquest dimecres amb una primera intervenció d'un dels fiscals del cas.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva declaració inicial, el fiscal federal Willam Weinreb ha destacat que el jove, de 21 anys, "va fingir ser un espectador" del que va passar, però que en realitat "tenia les ganes de matar dins del seu cor". Tsarnaev, que ha comparegut amb vestit fosc i flanquejat pels seus advocats, s'enfronta a 30 càrrecs, pels quals podria ser condemnat a la pena de mort i està acusat de perpetrar el pitjor atemptat en territori nord-americà des dels atacs terroristes l'11 de setembre del 2001.

La defensa de l'acusat ha admès que el jove va tenir un paper en l'autoria del succés i que "ha de rendir comptes", però ha assegurat que qui ho "va planejar" va ser el seu germà, Tamerlán Tsarnaev. "No esquivarem la responsabilitat de Dzhokhar pels seus actes", ha dit Judy Clarke, l'advocada de Dzhokhar Tsarnaev. El testimoni de Clarke contrasta amb el fet que, el juliol passat, Tsarnaev es va declarar no culpable dels 30 càrrecs que se li imputen. Aquest atemptat va ser "un acte horrible i sense sentit", un acte "equivocat comès per dos germans" que resulta "incomprensible i inexcusable", ha afirmat la lletrada.

No obstant això, ha sostingut que va ser "un camí dissenyat pel seu germà" gran Tamerlán, que va morir durant una persecució policial posterior a l'atemptat, "el que va conduir" a Dzhokhar. "Va ser Tamerlán Tsarnaev qui es va radicalitzar, va ser Dzhokhar qui el va seguir", ha defensat l'advocada. El jutge encarregat del cas, George O'Toole, ha interromput l'advocada per afirmar que hi ha "proves molt limitades" d'aquesta suposada influència.

El judici contra Dzhokhar Tsarnaev es divideix en dues parts: una primera en la qual el jurat haurà de determinar si l'acusat és culpable, i una segona en la que decidirà si ha d'aplicar la pena de mort, com demana el govern nord-americà. L'estratègia de la defensa sembla consistir a presentar al jove com altament susceptible a la influència del seu germà gran, per tal de tractar d'esquivar la condemna a la pena capital durant la segona fase del judici. L'advocada de Tsarnaev és famosa per lliurar de la condemna a pena de mort a clients acusats per atacs d'alt perfil.

stats