ÀSIA
Internacional 25/02/2013

La conciliadora Park Geun-hye, primera dona que arriba a la presidència de Corea del Sud

La líder dels conservadors de Saenuri ha estat investida en una cerimònia que ha comptat amb la participació de PSY, el raper del 'Gangnam Style¡

Efe
3 min

SeülCriticada per la seva escassa oratòria i un caràcter rígid ocult sota un constant somriure, Park Geun-hye, filla del desaparegut dictador Park Chung-hee, s'ha convertit als 61 anys en la primera dona presidenta de Corea del Sud, amb propostes centristes i conciliadores. Geun-hye ha estat investida presidenta en el transcurs d'una cerimònia que ha comptat amb la participació del popular PSY, el raper autor del 'Gangnam Style', un dels hits més importants de tots els temps, que ha sonat també durant l'acte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Park ha fet història en arribar a la Prefectura d'Estat d'un país on el 80% dels diputats són homes i la immensa majoria d'institucions i empreses amb prou feines compten amb representació femenina als seus òrgans directius.

La imatge de la presidenta està inseparablement lligada a la del seu pare, Park Chung-hee. De govern autoritari durant els 60 i 70, és recordat tant pels notables progressos que van propiciar el "miracle econòmic" del país com per la dura repressió de les llibertats ciutadanes i greus violacions dels drets humans.

Admirada sobretot per les persones d'edat avançada nostàlgiques de les polítiques del seu pare, però amb escasses simpaties entre els joves, Park Geun-hye, del partit conservador Saenuri, es va imposar en les eleccions del 19 de desembre al seu rival del Partit Democràtic Unit (PDU), el progressista Moon Jae-in.

Park, que també ha assumit automàticament el càrrec de comandant en cap de l'exèrcit, substitueix al capdavant de Corea del Sud Lee Myung-bak.

El desgast de Lee Myung-bak al final del seu mandat per la desacceleració del creixement econòmic, la desocupació juvenil i diversos casos de corrupció que van esquitxar els seus familiars, van portar Park a allunyar-se encara més de les polítiques del seu antecessor.

De fet, les promeses que Park va fer en campanya i que després de la seva victòria s'ha compromès a complir, denoten un gir centrista. Proposa tant un millor repartiment de la riquesa en l'àmbit nacional com un acostament més significatiu a Corea del Nord en política exterior.

La prova nuclear que Pyongyang va fer el 12 de febrer i l'anterior llançament d'un coet de llarg abast al desembre amenacen de dificultar els plans conciliatoris de Park, que inclouen mesures com la creació de centres de cooperació a Seül i Pyongyang per a una comunicació més directa. En tot cas, la primera mandatària sud-coreana ha remarcat que, tot i buscar l'acostament amb el Nord, potenciarà la defensa del país i hi haurà "tolerància zero" davant les provocacions nord-coreanes.

Admiradora de la reina Isabel I d'Anglaterra, Park té fama de mala oradora −alguns mitjans la van batejar com "la princesa del quadernet", perquè poques vegades pronuncia un discurs sense llegir-lo− i de tenir un caràcter excessivament rígid i atribuït, per molts, als durs episodis que va viure en la seva joventut. El primer va ser l'assassinat de la seva mare a Seül el 1974 −Park tenia 22 anys i s'acabava de graduar en enginyeria elèctrica− a mans d'un nord-coreà d'origen japonès.

Aquest succés la va obligar a assumir el paper de primera dama del règim durant cinc anys, fins al 1979, any en què el seu pare va ser assassinat a mans del seu propi cap d'Intel·ligència. La presidenta de Corea del Sud, que mai s'ha casat ni té fills, va estar durant dues dècades apartada de la vida pública fins a ocupar un escó al Parlament el 1998, i aleshores va començar la seva escalada en les files conservadores.

Quatre legislatures consecutives la van convertir en una veterana política que avui ha vist complert el seu somni de convertir-se en la primera dona que ocuparà la presidència de la quarta economia d'Àsia.

stats