Internacional 17/07/2019

Condemna històrica del racisme de Trump al Congrés dels EUA

La Cambra de Representants aprova una resolució que acusa Trump de racista arran d'uns insults a quatre congressistes

Ara
2 min
La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi

WashingtonCondemna històrica de l'actitud de Donald Trump al Congrés dels EUA pels tuits racistes contra quatre congressistes després que el president dels EUA hagi bloquejat les sol·licituds d'asil. La Cambra de Representants ha aprovat aquest dimarts per 240 vots a favor i 187 en contra una resolució presentada pels demòcrates contra els comentaris polèmics del president dels EUA en què convidava Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley – conegudes com 'La Brigada'– a tornar "al lloc d'on venen". Quatre congressistes republicans i un d'independent s'han sumat a la bancada demòcrata, que ha votat sense fissures a favor d'un text que acusa Trump d'haver "legitimat" amb els seus comentaris racistes "la por i l'odi cap als nous estatunidencs i les persones de raça negra".

"Això és una ofensa no només a les quatre congressistes, sinó als 22 milions de nord-americans que van néixer en un altre país i que van fer el seu camí cap als EUA", ha dit abans de la votació el legislador demòcrata Jamie Raskin, un dels impulsors del document.

El moment àlgid de la jornada s'ha produït quan la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, ha qualificat de "desgraciats, fastigosos i racistes" els comentaris de Trump en què afirmava: "Per què aquestes legisladores no tornen als seus països i ajuden a arreglar els llocs completament trencats i infectats de crim d'on venen?". El president no es va aturar aquí i va acusar falsament Ilhan Omar de descriure com a "meravellosa" l'organització terrorista Al-Qaida, i també va assegurar que totes quatre "odien els EUA".

Trump, que les ha acusat totes quatre de fer declaracions "horribles" en contra seva, no ha fet marxa enrere i ha dit que, tot i que poden "marxar o quedar-se", han d'"estimar el seu país". També ha negat cap motivació racial, i ha rebut el suport del líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell, que ha assegurat que el mandatari "no és racista".

Més enllà de la polèmica resolució contra els tuits, les crítiques contra Trump s'han multiplicat des de dilluns, quan el president nord-americà va anunciar un enduriment de la política migratòria. Diversos demòcrates han denunciat que certes polítiques de l'administració Trump han provocat retards rècord en les sol·licituds de permís de residència. "Les polítiques que estem veient en el nostre sistema migratori són parcials i racistes", ha afirmat el congressista Jesús 'Chuy' García en roda de premsa.

stats