Internacional 01/10/2013

Quines conseqüències té el tancament del govern dels Estats Units?

800.000 funcionaris es queden a casa per la falta d'acord entre republicans i demòcrates. L'impacte econòmic podria ser d'uns 2.000 milions de dòlars

Ara
2 min
Quines conseqüències tindria el tancament del govern dels Estats Units? / REUTERS

BarcelonaEl govern dels Estats Units ha entrat en tancament parcial aquesta matinada -hora catalana- de dimarts per falta de fons després que els demòcrates s'hagin negat a acceptar el pressupost dels republicans, que ataca la reforma sanitària.

El tancament farà que 800.000 funcionaris de llocs "no essencials" es quedin a casa sense cobrar el sou i s'endarreriran les nòmines de 3 milions de treballadors públics.

Com s'ha arribat a aquesta situació?

L'enfrontament entre els dos partits per fixar un sostre de dèficit des del 2010 sembla haver arribat a una situació límit. Sense pacte entre les dues cambres, el govern no té prou fons públics per mantenir l'activitat.

Qui anirà a treballar?

Personal considerat de necessitat com els controladors aeris, part del personal militar i de metges, els agents dels serveis secrets i guàrdies fronterers continuaran als seus llocs de treball. La cambra baixa també ha aprovat una altra llei per permetre que el personal militar continuï cobrant. Aquesta llei no ha agradat al secretari de Defensa i exsenador republicà, Chuck Hagel, que ha titllat d'"irresponsable" la decisió del seu partit.

Qui es quedarà a casa?

Es tanquen parcs nacionals, museus, i en alguns indrets serà difícil obtenir un nou passaport per falta de personal. També es queden a casa els treballadors de la NASA excepte els científics que treballen per a les estacions espacials internacionals.

Quin impacte econòmic pot tenir el tancament?

La Casa Blanca ha alertat que el tancament pot causar unes pèrdues de 2.000 milions de dòlars, la qual cosa provocaria un efecte negatiu en el creixement econòmic de l'últim trimestre de l'any. La reducció del creixement seria d'1,4 punts, i globalment quedaria en un 1,1%, en lloc del 2,5% previst.

La reforma sanitària tira endavant

La reforma sanitària, però, continuarà endavant malgrat el tancament. A partir d'aquest dimarts entrarà en vigor aquesta nova proposta que vol garantir una assegurança mèdica als ciutadans nord-americans en funció del seu pressupost.

stats