ITÀLIA
Internacional 03/06/2019

Conte amenaça amb dimitir si el govern italià no va a l’una

L’ultimàtum de Conte arriba després que en les últimes setmanes s’hagi intensificat la tensió entre els dos partits governants

Ara
2 min
El primer ministre, Giuseppe Conte, durant la roda de premsa.

BarcelonaEl primer ministre italià, Giuseppe Conte, va parlar clar ahir. En una compareixença anunciada per sorpresa, va advertir que presentarà la dimissió si les dues forces que governen el país, el Moviment 5 Estrelles i el grup d’extrema dreta Lliga, no es comporten de manera “lleial” i deixen d’atacar-se entre elles. “Les forces polítiques que governen Itàlia han de ser conscients de les seves responsabilitats. Si no són responsables i els seus compromisos no són coherents, posaré el meu càrrec en mans del president de la República”, va explicar en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’ultimàtum de Conte arriba després que en les últimes setmanes s’hagi intensificat la tensió entre els dos partits governants: recentment, ministres de les dues formacions havien criticat, i fins i tot envaït i perjudicat, àrees que no eren de la seva competència. Un dels representants que ha jugat un paper destacat en aquest escenari de disputa ha sigut Matteo Salvini, el polèmic vicepresident i ministre de l’Interior del país transalpí. De fet, Conte va aprofitar la compareixença d’ahir per llançar-li un missatge indirectament. “Col·laboració lleial significa que, si per exemple el ministre d’Economia [Giovanni Tria] i el primer ministre estan dialogant amb les institucions europees per evitar un procediment d’infracció, [els ministres italians] no poden intervenir amb provocacions i generant polèmica”. Les paraules de Conte feien referència a l’episodi que Salvini va protagonitzar la setmana passada, quan va desafiar la Unió Europea assegurant que Brussel·les no podia enviar “cartetes” a Itàlia per recordar-li el seu elevat deute públic. “Les polèmiques i les discussions inútils distreuen dels objectius verdaders”, va concloure Conte.

Salvini, com es podia esperar, no va trigar a dir-hi la seva. En un acte del seu partit ahir a Porto Mantovano, a la regió de la Llombardia, va recalcar que “el govern continua endavant, si tothom manté el que va prometre”. “Jo no em barallo amb ningú, només contesto. No tinc temps per perdre amb polèmiques, no en tinc i no en tenim”, va dir.

stats