Pandèmia
Internacional 12/05/2022

Corea del Nord admet oficialment el primer cas de covid-19 i ordena un "confinament estricte"

Kim Jong-un ha decretat l'estat "d'emergència màxima"

ARA
2 min
El líder nord-coreà, Kim Jong Un, presideix la reunió del politburó del Partit dels Treballadors per detallar les mesures de l'estat "d'emerèngia màxima" imposat al país

BarcelonaCorea del Nord ha confirmat el primer cas de coronavirus després de més de dos anys de l'inici de la pandèmia. El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha declarat l'estat "d'emergència màxima" i ha ordenat un "confinament estricte" del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mitjans locals expliquen que el 8 de maig es van realitzar unes proves a un grup de persones que presentaven símptomes compatibles amb la malaltia, i que les anàlisis van detectar una subvariant de l'òmicron. No es coneixen més dades de com s'han pogut contagiar ni de quantes persones estan afectades.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) no havia tingut notificacions de cap cas de covid-19 al país, i tampoc hi ha cap constància oficial que cap nord-coreà s'hagi vacunat contra la malaltia. És, junt amb Eritrea, l'únic país del món on no hi ha ningú vacunat, almenys oficialment. Pyongyang havia rebutjat les vacunes internacionals i havia optat per mantenir les fronteres tancades. Segons dades facilitades a l'OMS de finals de març, dels 25 milions de persones que viuen a Corea del Nord, només 64.000 s'havien fet algun test i tots havien sortit negatius.

Kim Jong-un critica la incompetència dels funcionaris

Kim ha convocat aquest dijous una reunió del politburó del Partit dels Treballadors en què ha explicat que les mesures d'emergència tenen com a objectiu frenar la propagació del virus, i ha criticat la "irresponsabilitat i la incompetència" dels funcionaris encarregats de la lluita contra la pandèmia, segons l'agència de notícies nord-coreana KCNA.

Si no aconsegueix frenar l'expansió del brot, el lideratge de Kim s'enfrontaria a una "crisi sense precedents", segons ha dit a Reuters Lim Eul-chul, professor de la Universitat de Corea del Sud expert en el país veí. "Tenint en compte que els índexs de vacunació, la capacitat d'anàlisi i la infraestructura de salut pública és molt inferior a la de la Xina, a més de la manca d'unitats de cures intensives, és possible que hi hagi desenes de víctimes", ha afegit.

El règim de Corea del Nord, que ja era un país aïllat del món, ha mantingut tancades les seves fronteres i ha volgut impedir qualsevol entrada de persones al país, a més de sotmetre a estrictes protocols de desinfecció les importacions procedents de la Xina. El juliol del 2020 va imposar un bloqueig de tres setmanes a la ciutat de Kaesong, un important punt d'intercanvi comercial a prop de la frontera amb Corea del Sud, després que un home que havia viatjat al Sud el 2017 tornés amb símptomes de covid.

stats