Internacional 04/06/2019

Crits de dimissió per al primer ministre txec en la manifestació més gran des de la caiguda del comunisme

Andrej Babis està acusat de desviar fons de la UE per a les seves empreses, que l'han fet milionari

Ara
2 min
Milers de persones han omplert els carrers de Praga per demanar la dimissió del primer ministre Andrej Babis

BarcelonaMés de 120.000 persones s'han concentrat aquest dimarts al centre de Praga reclamant la dimissió del primer ministre txec, el populista Andrej Babis, en el que ja és la manifestació més multitudinària al país des que va caure el règim comunista i la separació amb Eslovàquia fa tres dècades en l'anomenada Revolució de Vellut.

Babis és, segons una investigació policial que va acabar a l'abril, sospitós de fer un ús fraudulent amb fons provinents de la Unió Europea, i està a l'espera d'una acusació formal per part de la fiscalia per començar el judici oral. Una auditoria de la Comissió Europea acusa Babis de presumpte tracte de favor, ja que hauria destinat aquests diners a favor d'Agrofert, el seu conglomerat de 900 empreses que l'ha fet ser el segon milionari de la República Txeca.

La protesta d'avui ha sigut convocada amb motiu del 30è aniversari de la matança d'estudiants reformistes xinesos a la plaça de Tiananmen de Pequín, pels quals es va guardar un minut de silenci.

A la plaça Venceslau de Praga, un immens rectangle de 682 metres de llarg, els centenars de milers de txecs arribats de moltes parts del país han corejat els mateixos eslògans que es van sentir el 1989 quan es va aconseguir tombar el règim prosoviètic, quan encara el país era Txecoslovàquia: "Ja som aquí".

Després de la filtració de la desviació de diners públics de la UE cap a Agrofert, la ciutadania ha reclamat que l'empresa retorni tots els subsidis que ha rebut des que Babis va ingressar a la política l'any 2014 al ser nomenat ministre de Finances.

Hores abans de la manifestació, el Parlament va sotmetre a debat el conflicte d'interessos de Babis i l'oposició conservadora ha votat a favor de plantejar-li una moció de censura.

L'èxit de la convocatòria ha animat els organitzadors, que ja han convocat una segona concentració per a la setmana vinent, el dimarts 11 de juny, però en aquest cas les expectatives són molt grans perquè la cita és al Parc de Letná, un enorme espai on el 1990 es van aplegar un milió de persones en ocasió de la visita oficial del papa Joan Pau II, un polonès també de l'òrbita soviètica.

Un manifestant portant una pancarta amb una caricatura d'Andrej Babis en la manifestació en contra del primer ministre txec

"No actuem com si fos normal que el primer ministre del nostre país es mantingui [al poder] en un conflicte d'interessos entre els seus problemes personals i el país", ha proclamat Mikulas Minar, un dels organitzadors, quan s'ha adreçat a la multitud just a les portes del Museu Nacional, un edifici neoclàssic que corona la plaça.

Entre el públic assistent corria la mateixa ràbia i sentiment. "Ja no volem tolerar que Babis ens estigui robant", ha afirmat Jana Tomesova, una assessora financera que va arribar a Praga des de Pisek després d'un viatge de 100 quilòmetres.

stats