Internacional 09/04/2013

Desenes de milers de persones marxen per la pau a Colòmbia

Diverses forces polítiques convergeixen a Bogotà per donar suport a les negociacions de pau a l'Havana. "Anar en contra de la pau no és racional […]. Colòmbia té l'oportunitat de canviar la seva història de violència", diu el president Santos. A Barcelona se celebra també una marxa aquesta tarda

Ara
2 min
'Marea blanca' per la pau a Bogotà. REUTERS

BarcelonaMilers de persones s'han mobilitzat aquest dimarts a Colòmbia per reclamar una vertadera pau al país, immers des de la dècada dels 60 en una guerra de guerrilles. Mentre el govern i les FARC negocien un procés de pau a l'Havana, el president colombià Juan Manuel Santos ha encapçalat una marxa pels carrers de la capital. Desenes de persones s'hi han unit, juntament amb altres formacions polítiques, excepte la de l'expresident Álvaro Uribe, contrari a les negociacions de Cuba.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La pau l'hem de construir tots", ha dit Santos davant de centenars de policies reunits davant del Centre de Memòria, a la plaça de la Reconciliació. "Anar en contra de la pau no és racional (…). Colòmbia té l'oportunitat de canviar la seva història de violència", ha afegit. Al seu costat, l'alcalde de Bogotà, el progressista Gustavo Petro, ha prestat especial atenció a les víctimes. "La reparació integral de les víctimes és fonamental en qualsevol procés de pau, podem parlar amb la guerrilla, de l'ELN; els paralmilitars; però del primer que hem de parlar és de les víctimes, del seu dolor. Perquè aquest dolor perdona, i aquest perdó és un sentiment bàsic per a la reconciliació", ha dit Petro al seu torn quan li ha cedit Santos la paraula.

Barcelona també es mobilitza

La plataforma Colòmbia en Pau, presentada el mes passat i que aglutina tot d'organitzacions a favor de la pau a Colòmbia, també ha organitzat una marxa a Barcelona, que s'ha unit al clam del poble colombià. A les sis de la tarda han sortit de plaça Catalunya fins arribar a plaça Sant Jaume. Aquesta plataforma té com a objectiu donar suport a la sortida política i dialogada del conflicte armat colombià per a la construcció d'una pau estable, justa i duradora.

stats