Internacional 15/05/2020

Bolsonaro perd el seu segon ministre de Sanitat en un mes

El president arriba als 500 dies de govern enmig de l'epidèmia i una acusació d'ingerències en la policia

Marta Rodríguez Carrera
3 min
El ja exministre Nelson Teich, amb mascareta, en un acte oficial el passat 12 de maig

MartorellNelson Teich ha tirat la tovallola i aquest divendres ha presentat la dimissió com a ministre de Sanitat del Brasil, un país que l'OMS apunta com el futur gran focus de coronavirus. El covid-19 campa pel gegant sud-americà amb més de 800 morts i 13.000 contagis nous cada dia, mentre als despatxos del govern de Brasília els ministres de Sanitat topen amb el president, hi discrepen i se'n van. Teich, un oncòleg que ha fet carrera a la sanitat privada i sense cap experiència política, ha durat 27 dies i, tot i que va arribar amb l'etiqueta de bon bolsonarià, de seguida va marcar un perfil propi que l'ha distanciat de les posicions ultres de Jair Bolsonaro, partidari d'obrir l'economia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Teich va substituir el 17 d'abril Luiz Henrique Mandetta, a qui Bolsonaro va fer fora per haver-se alineat amb els governadors favorables al confinament encara que paralitzés l'activitat econòmica. De l'oncòleg se suposava que era un antiquarantena, però en poc temps al ministeri ja va anar marcant distància amb el seu cap fins a desaconsellar públicament la flexibilització de les mesures restrictives. Amb tot, Bolsonaro el va defensar com a prova que els seus ministres tenen llibertat. Però finalment Teich n'ha tingut prou i, segons apunten els mitjans brasilers, la gota que ha fet vessar el got és l'ús de la cloroquina, un tractament antipalúdic però sense cap prova científica que sigui eficaç per reduir la mortalitat per coronavirus en les primeres fases de la malaltia.

Com Donald Trump, Bolsonaro està convençut dels beneficis d'aquest medicament i vol imposar un canvi de protocol perquè es pugui prescriure fora dels hospitals. Teich ha volgut preservar el seu currículum científic i, com ja va fer el seu predecessor, s'hi ha oposat perquè no té cap mena d'aval científic. "La cloroquina avui encara és una incertesa", va dir en un acte públic. Unes declaracions que l'apartaven encara més del seu cap. Es va fer encara més evident quan es va veure sorprès per la publicació d'un decret pel qual el govern permetia obrir als salons de bellesa, perruqueries i gimnasos contradient la recomanació de Sanitat.

Però la sortida de Teich i la recerca d'un substitut no és, ni de lluny, l'únic ni el més greu dels problemes que té ara mateix Bolsonaro, que compleix 500 dies a la presidència. Un aniversari agre, perquè presenta una popularitat a la baixa. El Tribunal Suprem li ha obert una investigació per les acusacions d'un altre exministre, el jutge Sérgio Moro, que va dimitir el 24 d'abril assegurant que Bolsonaro ha comès ingerències en la policia per protegir els interessos dels seus fills polítics.

Moro, el responsable de jutjar i empresonar l'emblemàtic Lula da Silva i el fitxatge estrella de Bolsonaro, va marxar de l'executiu enduent-se enregistraments de determinades converses que ha entregat a la justícia. Recentment s'ha filtrat el contingut d'un vídeo gravat a la seu de la Presidència en una reunió de Bolsonaro i un grup dels seus ministres. El president hi parlava explícitament de la seva intenció de cessar el superintendent de la Policia Federal a Rio de Janeiro, un càrrec de confiança de Moro, com a represàlia per les investigacions al voltant de dos dels seus fills, el senador Flavio Bolsonaro i el regidor Carlos Bolsonaro.

Els exministres Moro i Mandetta han reaccionat a la dimissió de Teich mostrant cert pessimisme pel perfil del seu successor. "Preguem", ha estat la reacció del predecessor de Teich, Mandetta, que va plegar amb un duríssim discurs contra Bolsonaro, a qui va acusar de minimitzar l'impacte i els riscos de la pandèmia. El Brasil és el sisè país més afectat pel covid-19, amb gairebé 210.000 contagis i 14.000 morts confirmats.

stats