Internacional 02/09/2017

Disturbis en una manifestació a l'Argentina per la desaparició d'un defensor dels drets humans

L'activista Santiago Maldonado va desaparèixer fa un mes quan protestava amb una comunitat indígena

Ara
2 min
Alguns manifestants aquest divendres a la Plaza de Mayo de Buenos Aires.

BarcelonaMilers d'argentins es van manifestar aquest divendres a Buenos Aires i altres ciutats del país per exigir l'aparició amb vida del jove de 28 anys, Santiago Maldonado, que va desaparèixer fa un mes quan era en una concentració de la comunitat indígena maputxe, que reclama la recuperació d'unes terres a la Patagònia que estan en mans d'una multinacional.

La manifestació principal es va dur a terme a la històrica Plaza de Mayo de Buenos Aires. Els participants van cridar contra la Gendarmeria –la policia de fronteres que va reprimir amb bales de plom i de goma la concentració on va ser vist per últim cop l'activista– i contra el govern, sobretot contra la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich.

Durant les protestes hi va haver atacs contra seus de la Gendarmeria, tant a la capital del país com a la localitat del Bolsón, a la Patagònia, on es van llançar còctels Molotov. A Buenos Aires també hi va haver disturbis entre manifestants i la policia, que va respondre als llançaments de pedres desallotjant la zona amb bales de goma. El saldo dels incidents va ser d'una desena de detinguts i un agent ferit, segons l'agència estatal de notícies Télam.

"On és Maldonado?", és el lema que encapçala les protestes. L'entorn del jove i part de la opinió pública creuen que es tracta d'una desaparició forçada: Maldonado va ser detingut per la policia, que el va assassinar i s'ha desfet del cos. El cas s'ha convertit en una qüestió d'estat.

En un discurs davant els congregats a la manifestació de la Plaza de Mayo, el Sergio, germà de Maldonado, va demanar la dimissió de la ministra Bullrich i va denunciar que el govern "segueix negant que hi hagi desaparicions forçades", una qualificació que ja fan servir amplis sectors de la política argentina.

El germà del jove va assegurar que la família ha estat "maltractada" per l'executiu i "fustigada amb informacions falses" que només busquen crear "confusió", amb referència a les declaracions de funcionaris oficialistes que posen en dubte aquesta versió i fins i tot suggereixen que Maldonado va fugir voluntàriament amb intencionalitat política.

"Volem una investigació seriosa i imparcial que investigui tot el personal de la Gendarmeria que va actuar", va demanar el germà del desaparegut, abans de ser interromput pels manifestants amb crits d'"assassins, assassins".

stats