Internacional 10/08/2017

Dos detinguts pel cas dels ous contaminats a Europa

La policia holandesa ha dut a terme diversos escorcolls en el marc de la investigació que té en marxa

Agències
2 min
Gallines en una granja de Wortel, a prop d'Antwerp, a Bèlgica

AmsterdamLa policia neerlandesa ha arrestat aquest dijous dos sospitosos en el marc de la investigació dels ous contaminats a Holanda, que ja afecta set països europeus, segons ha explicat a través d'un comunicat el ministeri públic dels Països Baixos.

Els dos sospitosos són directors de la companyia holandesa Chick Friends, que hauria utilitzat el pesticida fipronil per exterminar plagues a les seves granges de gallines i, en conseqüència, hauria contaminat els ous. Als detinguts se'ls acusa d'amenaçar la salut pública i de disposar d'un plaguicida prohibit.

El fipronil s’utilitza per combatre l’àcar vermell, un paràsit que afecta especialment les gallines, a les quals transmet malalties com la salmonel·losi o el còlera aviari. També serveix per eliminar plagues de puces, polls, paparres i paneroles. Però el seu ús està prohibit a la UE si els animals sobre els quals s’aplica són per al consum humà o, com en aquest cas, produeixen algun aliment. L'Organització Mundial de la Salut considera que el fipronil és moderadament tòxic, però que en quantitats molt grans pot arribar a perjudicar els òrgans.

La policia holandesa, a través d'un comunicat, ha explicat que ha arribat a investigar i fer escorcolls en vuit localitats neerlandeses i belgues. Als Països Baixos, a més, fins i tot podrien arribar-se a sacrificar gallines.

El Regne Unit, afectat amb 700.000 ous

Segons ha informat l'Agència d'Estàndards Alimentaris del Regne Unit, al voltant de 700.000 ous procedents de granges holandeses han sigut distribuïts arreu del país. La xifra inicial se situava al voltant dels 21.000. Malgrat l'increment, però, l'organisme públic ha assegurat que és "molt improbable que la situació suposi un risc per a la salut pública del Regne Unit".

Amb tot, els residus de fipronil podrien estar molt diluïts, perquè els ous contaminats s'haurien barrejat amb d'altres de procedents de granges no sospitoses. A més, els productes afectats no serien pròpiament ous, sinó aliments processats que van utilitzar els ous contaminats entre els seus ingredients. Per això, els supermercats han començat a retirar els productes que podrien estar en mal estat.

stats