Internacional 09/03/2015

Dues persones arrestades a la Xina per demanar més mesures contra la contaminació

Els detinguts són Zhang Hui, un home a qui les autoritats acusen de "difamació", i la professora Feng Honglian, que es va presentar com a organitzadora de la protesta per intentar "salvar" al seu company

Efe
2 min
Una dona i una nena, amb màscares per la contaminació a Pequín / AFP

PequínLes autoritats xineses han arrestat dos ciutadans que es van manifestar diumenge per demanar més mesures a l'executiu contra la contaminació, un problema que, segons dades oficials, provoca fins a 500.000 morts prematures cada any. Segons ha confirmat a Efe l'organització Chinese Human Rights Defenders (CHRD), les detencions es van produir a la ciutat de Xian (centre) després de la manifestació d'un grup reduït de ciutadans amb eslògans com "el boirum -fenòmen de contaminació atmosfèrica caracteritzat per la boira i el fum- és cancerigen" i "qualsevol és una víctima".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els arrestats són Zhang Hui, un home a qui les autoritats acusen de "difamació", i la professora Feng Honglian, que es va presentar ella mateixa com a organitzadora de la protesta per intentar "salvar" al seu company de l'arrest. Les fotografies de la protesta van circular ahir àmpliament per internet, una setmana després de la publicació del reeixit documental 'Under The Dome' sobre la pol·lució, que va aconseguir 200 milions de visualitzacions en cinc dies abans de ser censurat.

El documental, que ha reactivat el debat a la Xina, va ser realitzat per una antiga periodista de la cadena estatal CCTV i revelava altres problemes de la contaminació a més de la crema de carbó, com l'oposició de signatures petrolieres a lluitar contra el problema, i crida a l'acció a la societat xinesa.

Els arrestos es produeixen després que el nou ministre de Medi Ambient, Chen Jining, prometés dissabte "transparència" sobre la contaminació i assegurés que les autoritats garantiran el dret del públic a supervisar la lluita contra la pol·lució.

"Si l'enuig de la societat respecte a la indústries contaminants no es gestiona adequadament, els problemes mediambientals es converteixen en problemes socials i aquests en problemes polítics", va reconèixer Chen en roda de premsa, en la qual no es va deixar preguntar a periodistes estrangers i cap mitjà nacional que va treure a la llum la censura del documental.

"Gairebé dos anys després que (el president) Xi Jinping arribés al poder, el govern xinès predica d'una banda valors com l'estat de dret, la lluita anticorrupció i la transparència, mentre continua reprimint la lluita ciutadana en defensa (o, en contra, en el cas de la corrupció) d'aquestes mateixes qüestions ", va denunciar al respecte Wendy Lin, de CHRD. Segons ha assenyalat a EFE la representant de l'organització en defensa dels drets humans, aquesta actitud de l'Executiu evidència com d'"hipòcrites i insegurs" són.

stats