28-N
Internacional 28/11/2010

Un diumenge d'eleccions arreu del món

Més enllà de Catalunya el 28 de novembre se celebren eleccions a Egipte, Costa d'Ivori, Haití, Moldàvia i Okinawa, però en situacions molt més conflictives que a casa nostra

Laia Gordi
1 min
Un policia s'està darrera d'un manifestant antigovernamental durant una concentració a favor de la llibertat religiosa davant de la comissaria central de el Caire

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El dia 28 és una jornada moguda políticament, encara que en llocs diferents del món i no necessàriament connectats entre ells.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Egipte celebra eleccions legislatives en un clima de censura i repressió. Mubarak que governa des de 1981, previsiblement guanyarà els comicis, però no sense que els Germans Musulmans i la població civil li doni guerra.

El mateix dia Costa d'Ivori celebrarà unes eleccions històriques. Cinc anys després de la guerra civil que va enfonsar el país més estable de l'Àfrica, cristians i musulmans intenten solucionar les seves diferències a les urnes, però l'equilibri és delicat.

Paral·lelament, a l'altra punta de món, Haití suma una crisi rere l'altre i en aquest context ha d'escollir president, encara que, les enquestes, com en el cas egipci, sembla que apunten a la perpetuació de René Préval.

I del país més pobre d'Amèrica, passem al més pobre d'Europa, Moldàvia. Aquest petit país està sense govern des del 2009 i les eleccions del 28 han de posar fi a la paràlisis. El europeistes s'encaren als soviètics nostàlgics amb acusacions recíproques de fer trampes.

Finalment, una petita illa del Japó, Okinawa, decideix el seu governador local, uns comicis gens anecdòtics per Tòquio. Ja que a l'illa hi ha una base militar americana que la població vol desmantellar i el representant escollit a les urnes podria forçar molt en aquest sentit.

stats