Internacional 04/11/2020

Els demòcrates guanyen de moment un lloc al Senat però tindran difícil obtenir-hi la majoria

A falta de cinc escons per repartir, els republicans s'imposen per 48 a 47

Albert Castellví Roca
3 min
El Capitoli, seu de la Cambra de Representants i el Senat dels Estats Units

SabadellSi les eleccions a la presidència dels Estats Units estan sent ajustadíssimes, no ho estan sent menys les que han de determinar la nova composició del Senat nord-americà. Aquest dimarts es votava també per renovar un terç de la Cambra Alta (35 dels seus 100 membres) i, de moment, el Partit Demòcrata ha aconseguit sumar una nova cadira. A falta de completar l'escrutini en alguns estats, però, els republicans mantenen un lleu avantatge que els permetria conservar la majoria a la cambra. A hores d'ara, dels 100 escons del Senat, els conservadors se n'han adjudicat 48, i els demòcrates 47, segons les dades del New York Times.

El Partit Republicà ocupa actualment 53 de les 100 cadires de la cambra, i 23 d'aquestes s'han posat en joc en aquests comicis. Els demòcrates, per la seva banda, havien de renovar 12 dels llocs que tenien fins ara. A la majoria dels estats on el recompte ja es dona per definitiu el repartiment d'escons es manté igual. Només hi ha tres excepcions: els candidats demòcrates a Colorado i Arizona han pres la plaça als actuals senadors republicans, mentre que a Alabama el canvi s'ha produït a la inversa. De moment, doncs, el Partit Demòcrata guanya un seient.

Dels cinc escons que encara no s'han atorgat a cap candidat, el d'Alaska continuarà, amb tota probabilitat, en mans republicanes, ja que dobla els resultats del seu rival. En els altres casos, la lluita està molt més ajustada, especialment a Michigan, on l'actual senador demòcrata està una mica per darrere del seu rival republicà amb l'escrutini al 93%. Tant l'escó de Carolina del Nord com un dels dos que hi ha en joc a Geòrgia es decanten també, de moment, cap als republicans (que ja els ocupaven) però encara no es descarta que hi pugui haver un sorpasso en l'últim moment.

Pel que fa a l'altra cadira de Geòrgia, cap dels candidats que hi concorrien ha arribat al 50% i, per tant, segons les normes d'aquest estat, els dos més votats hauran d'enfrontar-se en una segona volta. En aquesta primera votació s'ha imposat una candidata demòcrata, però competia contra dos candidats republicans (entre ells, la senadora actual, que és l'altra finalista). Si a la segona ronda el vot republicà es concentra l'escó es quedarà en aquest partit.

Es redueix la majoria demòcrata a la Cambra de Representants

Pel que fa a la Cambra de Representants, que renovava la totalitat dels seus 435 escons, el manteniment de la majoria demòcrata sembla garantit, tot i que probablement serà més escassa que l'actual, de 233 escons contra 202. Fins ara el Partit Republicà ha aconseguit recuperar cinc cadires (n'ha guanyat set, però n'ha perdut dues), tot i que encara queden 43 llocs per adjudicar. El repartiment se situa, provisionalment, en 204 representants demòcrates i 188 de republicans. La majoria és de 218.

D'esquerra a dreta, Ayanna Pressley , Alexandria Ocasio-Cortez i Rashida Tlaib escoltant la intervenció d'Ilhan Omar a la compareixença conjunta

Entre els que han aconseguit conservar el seu lloc hi ha la presidenta de la Cambra, Nancy Pelosi, i també Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley, les quatre combatives congressistes demòcrates, membres de les minories llatina, afroamericana i musulmana, que formen l'anomenat "esquadró". A totes quatre l'any passat Donald Trump els va dir que "odiaven" Amèrica i que tornessin al seu país, malgrat que totes tenen la nacionalitat nord-americana i que tres van néixer als Estats Units.

stats