ELECCIONS ESTATS UNITS
Internacional 04/11/2020

Trump diu que anirà al Suprem perquè s’aturi el recompte de vots: "Hem guanyat"

El president acusa els demòcrates de frau massiu i diu que no permetrà que es manipuli el resultat

Carlos Pérez Cruz
4 min

WashingtonEl president nord-americà Donald Trump s'ha adreçat al país al final de la jornada electoral per proclamar-se guanyador, tot i que els resultats són incerts. "Estem preparant una gran celebració, perquè ho estem guanyant tot i els nostres resultats són fenomenals" ha dit, abans de proclamar-se guanyador a Ohio, Texas, Geòrgia, Florida, Carolina del Nord, i Michigan. "No poden guanyar-nos i com havia previst ens portaran als tribunals", ha dit. Sense aportar cap prova que ho avali ha titllat el recompte de "gran frau i una vergonya per al nostre país". "Anirem al Suprem perquè no afegeixin vots de matinada: és un moment molt trist ho guanyarem. ja hem guanyat", ha reblat.

Tal com es preveia. Les eleccions presidencials del 2020 no s’han resolt la nit electoral. I el més inquietant -obviant altres opcions més complicades- és que tot apunta que Pennsilvània serà l’estat que tindrà la clau de la Casa Blanca. Aquest estat continuarà rebent vots per correu fins divendres. Trump ja havia llançat la bomba a Twitter de matinada: “Estem guanyant de llarg, però intenten robar-nos les eleccions. No els hi permetrem. Els vots no es poden comptar quan s’han tancat els col·legis”.

Ja té un exèrcit d’advocats disposat a rebuscar fins a l’últim vot que pugui anul·lar, comptant que són els votants demòcrates els que han apostat majoritàriament pel vot per correu. Joe Biden insisteix que cal comptar totes les paperetes, encara que calgui esperar uns dies per conèixer el guanyador.

Trump resisteix amb més força del que apuntaven les enquestes. Amb resultats encara oficiosos, aconsegueix mantenir Florida, on fins i tot millora el resultat del 2016. La decepció demòcrata en aquest estat del sud té accent llatí: fan costat a Trump més que fa quatre anys. Els resultats parcials anticipen igualment que Geòrgia i Carolina del Nord, dos estats que Biden va aspirar a arrencar a Trump, continuaran sent republicans. Al sud, els demòcrates amb prou feines aconseguirien quedar-se amb Arizona com a gran premi de la nit. Al contrari que a Florida, en gran mesura gràcies al vot llatí. Per això, i amb Trump a un pas de mantenir Ohio, al cinturó industrial, la resolució electoral dependrà molt probablement de Wisconsin, Michigan i Pennsilvània, estats que Trump va guanyar el 2016.

Tot plegat en una jornada de participació històrica. Només amb els vots anticipats, abans de la jornada electoral les urnes ja havien rebut el 72% del total de vots emesos en les eleccions que Trump va guanyar el 2016 contra Hillary Clinton. Cent milions de paperetes abans de la jornada electoral, més del doble que fa quatre anys. A l’espera de certificar el recompte total, la participació se situaria en el 66,9% (160 milions d'electors), la més alta des de 1900.

Les llargues cues en alguns estats clau auguraven el rècord, tot i que hauran de passar dies per quantificar-los de manera absoluta, ja que hi ha estats que continuen rebent paperetes fins dies després del tancament dels col·legis. Una realitat legal que Trump ha utilitzat per evocar el fantasma del frau electoral. Qualsevol escenari que no hagi implicat un guanyador clar durant aquesta matinada és, per al president, territori adobat per a la conspiració.

Els republicans tenen tan clar que un augment de la participació va en contra dels seus interessos que Mitch McConnell, líder del Senat, es burlava l’any 2019 de la proposta demòcrata de convertir el dia de les eleccions en festiu a nivell federal. McConnell es va referir a la proposta com la “llei de protecció del polític demòcrata”. Però Donald Trump és un home que mai ha reconegut una sola derrota. Abans de perdre, litiga. “Perdre no és mai senzill”, va reconèixer ahir. Ha litigat com a empresari i probablement ho farà com a mandatari. El 2016, tot i proclamar-se guanyador, també va denunciar frau pels vots anticipats. Llavors, i malgrat aconseguir la presidència, va perdre per gairebé tres milions de vots davant de Hillary Clinton. I és aquí on va deixar clar que aquests tres milions de diferència –que només van resultar simbòlics a causa del sistema electoral dels Estats Units– eren resultat d’un frau en el recompte del vot popular. Trump i George W. Bush el 2000 són els únics presidents en més d’un segle que han arribat al Despatx Oval de la Casa Blanca amb menys vots que el seu rival.

El paper del Suprem

Donald Trump està preparat per encetar una llarga batalla legal, en la qual confia comptar amb els favors i els bons ulls del Tribunal Suprem. Un tribunal amb tres dels nou jutges elegits per ell. Atès que el vot per correu és un mètode que ha sigut més utilitzat pels seguidors demòcrates en aquestes eleccions –de fet, Joe Biden ha fet campanya perquè sigui així–, aspira que l’ajudin a desqualificar uns quants vots en estats clau.

Per exemple a Pennsilvània, on es podran rebre paperetes fins divendres, sempre que estiguin datades abans o el mateix dia de les eleccions. I encara que la justícia ha avalat de moment la seva legalitat, diversos jutges conservadors del Suprem van anticipar que ho podrien acabar de decidir després dels comicis. I també en un comtat de Texas, on els republicans ja han intentat declarar nuls 127.000 vots recollits en un lloc on els electors podien votar des del cotxe. El comtat, en efecte, tendeix a demòcrata.

Els demòcrates mantenen la Cambra de Representants

No hi ha victòria completa sense el control del Capitoli, especialment el Senat. La Cambra de Representants, que durant els últims dos anys ha estat de majoria demòcrata, ho continuarà sent en la pròxima legislatura, segons les projeccions de diversos mitjans nord-americans. Entre d'altres, renoven el seu escó les congressistes Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley, conegudes com “l’escamot” i a les quals Donald Trump ha insultat més d’una vegada. També aconsegueix renovar l’escó l’actual presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. Al Senat, on es renoven un terç dels escons, els demòcrates necessiten recuperar tres llocs republicans, si Biden és president, o quatre, si guanya Trump. Al tancar aquesta edició, el recompte de la cambra alta continua molt obert.

stats