Espanya i altres països de la UE demanen als seus ciutadans que marxin d'Ucraïna

El ministeri d'Exteriors recomana no viatjar al país a causa de les tensions militars amb Rússia

2 min
Un blindat de les forces armades ucraïneses, en unes maniobres d'entrenament recents.

BarcelonaEl govern de Pedro Sánchez ha recomanat als ciutadans espanyols residents a Ucraïna que marxin del país davant les creixents possibilitats d'invasió russa. Així mateix, per aquesta raó, demana als ciutadans que evitin viatjar a Ucraïna. Altres països de la Unió Europea, com Alemanya, els Països Baixos i Lituània, també han fet les mateixes recomanacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Exteriors ha modificat aquest dissabte les recomanacions de viatge a Ucraïna. "Es recomana als espanyols actualment en aquell país [Ucraïna] que considerin seriosament la possibilitat d'abandonar-lo temporalment pels mitjans comercials disponibles, mentre persisteixin les circumstàncies actuals", diu la recomanació del ministeri d'Exteriors espanyol. Per tant, Espanya augmenta el nivell de precaucions per als seus ciutadans que es troben en territori ucraïnès, siguin residents o visitants temporals.

A més, per primera vegada des del recent esclat de la crisi diplomàtica amb Rússia, també demana que no es viatgi al país davant del risc de conflicte armat: "Donada la volàtil situació de seguretat, es recomana no viatjar a Ucraïna", indica el ministeri.

Els Estats Units i altres països amb vincles militars estrets, com el Regne Unit, el Japó, Corea del Sud o Noruega, ja van demanar divendres als seus ciutadans que sortissin d'Ucraïna en 48 hores davant la possibilitat d'una invasió imminent, a més de retirar el personal no essencial de les seves ambaixades. El govern dels Estats Units ha advertit en les últimes hores que les possibilitats que Rússia llenci una ofensiva militar contra el seu veí són cada vegada més elevades, i fins i tot ha marcat la setmana que ve com el moment en què es podria iniciar l'atac.

No obstant, fins ara la majoria de països de la Unió Europea havien actuat amb més cautela i encara no havien demanat la sortida del país, un fet que ha canviat aquest dissabte, quan governs com l'alemany, el neerlandès o el lituà han recomanat als seus ciutadans abandonar Ucraïna. A més, la majoria d'estats de la UE tampoc han fet tornar el personal diplomàtic que tenen a Ucraïna, cosa que sí que està fent el govern dels EUA.

Des de la tardor Rússia ha acumulat centenars d'unitats, que sumen gairebé 200.000 soldats, al voltant de la seva frontera amb Ucraïna i en territori de Bielorússia, on està fent maniobres conjuntes amb l'exèrcit d'aquest país, aliat seu. A més, també està duent a terme maniobres navals al mar Negre i al mar d'Azov, just davant de les costes ucraïneses i al voltant de la península de Crimea, territori ucraïnès annexionat per Rússia el 2014.

Com a membre de l'OTAN, Espanya ha enviat diversos avions de combat a Romania i Lituània dins de les operacions de suport als estats de l'Aliança Atlàntica més propers a Rússia.

stats