Internacional 01/09/2017

Espanya estudia si extradeix els dos periodistes turcs

Reporters sense Fronteres i l'oposició parlamentària reclamen la llibertat dels dos professionals

Ara
2 min
El ministre Catalá, durant la seva compareixença a la comissió de Justícia del Congrés.

BarcelonaEl govern espanyol estudia si accedeix a extradir els periodistes turcs detinguts aquest estiu a l'aeroport del Prat i Granada en obediència a una ordre internacional dictada per l'executiu d'Ankara per presumpta pertinença a grup terrorista. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha explicat que analitzarà "amb celeritat" els casos, criticats per defensors de la llibertat d'expressió i dels drets humans per la brutal repressió engegada a Turquia després del cop d'estat fallit.

El govern de Recep Tayyip Erdogan reclama l'extradició de l'escriptor turcoalemany Dogan Akhanli, arrestat a Granada i en llibertat provisional, i la del turcosuec Hamza Yalçin, encara en presó provisional a Can Brians, per poder-los jutjar -estan acusats de terrorisme-. A Yalçin se li imputen "vincles terroristes" amb el grup d'extrema esquerra Partit Revolucionari d'Alliberament Popular/Front (DHKP-C, en les seves sigles en turc). Per la seva banda, el seu compatriota ha estat perseguit per denunciar el genocidi del poble armeni de fa un segle, que Ankara rebutja.

Catalá ha explicat a la comissió de justícia del Congrés que serà el govern espanyol el que valori "si es compleixen els requisits formals" establerts en el conveni d'extradició i, si no és així o si la documentació turca estigués incompleta, ha avançat la possibilitat que demani aclariments a les autoritats turques.

"No correspon valorar els motius que al·lega Turquia, sinó si es compleixen els requisits", ha insistit Catalá, que ha recordat que, "si concorren causes de denegació de l'extradició, aquesta decisió es posaria en coneixement de les autoritats turques i l'acusat seria posat en llibertat".

Pel que fa al cas d'Akhanli, Catalá ha explicat que, tot i que "són situacions diferents", s'està en la fase dels 40 dies establerts per a la tramitació de l'expedient d'extradició.

Els partits de l'oposició presents a la comissió han demanat al ministre que es pronunciï sobre la decisió que prendrà l'executiu i, en última instància, que es denegui la sol·licitud d'extradició emesa per Turquia.

Alerta entre la professió periodística

Reporters sense Fronteres insta l'executiu espanyol a evitar "a qualsevol preu" l'extradició dels dos periodistes perquè la tornada a Turquia posaria en perill la seva integritat física. En aquest sentit, adverteix que no es garanteix que els dos professionals no pateixin tortures o que tinguin un judici just.

stats