RECULL DE PREMSA INTERNACIONAL
Internacional 06/10/2017

"A Espanya reviu el nacionalisme", explica el 'New York Times'

El diari analitza l'ascens del nacionalisme espanyol, alhora que puja l'independentisme

P. J. Armengou
2 min
La portada de 'The New York Times' aquest divendres 6 d'octubre

BarcelonaEl diari nord-americà 'The New York Times' ha publicat en la portada en paper i en les edicions anglesa i espanyola a internet un reportatge titulat "El separatisme català reviu un nacionalisme espanyol adormit durant molt de temps". El text, que signen els corresponsals del diari a Barcelona i Madrid, considera que "està per veure si aquesta nova onada nacionalista a Espanya desvetllarà dimonis adormits durant molt temps, però la qüestió s'ha tornat més urgent de cara al renovat independentisme a Catalunya". "El nacionalisme està en auge a tot Europa, per a bé i per a mal: ajuda a acollir-se en una identitat però també comporta perills", apunta el diari.

El 'New York Times' entrevista l'historiador i articulista de l'ARA Joan B. Culla, que indica: "És tan desafortunat com normal que una escalada del nacionalisme català, sobretot els últims dies, hagi enfortit un nacionalisme espanyol que ja existia, tot i que per a molts semblés que havia quedat sota la superfície". "A Espanya, la crisi catalana ha encoratjat certs grups neofeixistes, que han trobat una raó per manifestar-se públicament a Catalunya i en altres bandes, tot i que segueixen sent grups marginals", explica el diari.

Per la seva banda, Sebastian Balfour, especialista en nacionalisme espanyol i professor emèrit de la London School of Economics, entrevistat pel rotatiu nord-americà, considera que les mostres de nacionalisme espanyol no necessàriament impliquen un recolzament més gran a l¡extrema dreta, però assegura que, donat que a Espanya no hi ha un partit d'ultradreta potent, el Partit Popular ha aconseguit mantenir el suport de la majoria dels que podrien ser atrets per l'ultradreta. "No estem veient una dreta populista com hem vist en altres bandes", diu Balfour.

stats