Mèdia 05/10/2017

Joan B. Culla i Francesc Serés deixen 'El País' per "censura ideològica" i escriuran a l'ARA

Culla ja era articulista mensual de l'ARA i passarà a ser-ho setmanal, i Serés ho serà quinzenal

Ara
2 min
Joan B. Culla

BarcelonaL'historiador Joan B. Culla escriurà setmanalment a l'ARA a partir d'aquest divendres, després que hagi abandonat 'El País' i hagi acusat el rotatiu de Prisa, en el qual col·laborava des del 1984, de "censura ideològica". L'escriptor Francesc Serés també s'incorpora a aquest diari després d'haver abandonat 'El País' pels mateixos motius. Hi publicarà quinzenalment, a partir d'aquest diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Culla, que fins ara publicava a l'ARA cada mes, ha explicat al diari digital 'El Món' que 'El País', seguint ordres de Madrid, s'ha negat a publicar l'article havia escrit per a l'edició de Catalunya del diari d'aquest divendres. Aquest text apareixerà finalment a l'ARA en l'edició d'aquest divendres. "Se m’ha aplicat censura ideològica. La mateixa censura que li han aplicat al company de columnes Francesc Serés, que també ha abandonat el diari aquesta setmana. Ara ja han fet net de qualsevol opinió dissonant. La neteja ideològica ja és total", ha explicat Culla.

Serés havia anunciat aquest dimecres al vespre que deixava de col·laborar amb 'El País', però ho va fer a través d'un tuit en què no explicitava els motius d'aquest divorci.

Aquest dijous, però, ha validat les paraules de Culla en una altra piulada:

"La meva crisi amb 'El País' ve de lluny, i la línia més extrema del diari en relació amb el tema català feia preveure que això passaria", reconeix Culla, i afegeix: "Jo tenia clar que no els donaria el gust de marxar. Només ho faria quan m'apliquessin la censura".

L'historiador publicava setmanalment un article d'opinió a l'edició catalana del diari. L'últim que hi va aparèixer (que ja no es pot trobar a la web) acabava, com ell mateix reconeix a 'El Món', amb "una indirecta" referida al "passat de jove falangista de Juan Luis Cebrián", el president de Prisa.

"Quan tants líders d'opinió semblen enfundar-se de nou la camisa blava de la seva pròpia joventut ideològica (o de la dels seus ancestres) és molt coherent recuperar la consigna que Ramón Serrano Suñer va llançar des del famós balcó del carrer Alcalá aquell 24 de juny de 1941", deia el text. Aquell article va ser publicat, però el d'aquesta setmana, que segons l'articulista era "més lleuger", no ha sigut acceptat.

stats