Itàlia

"La guerra és culpa d'Ucraïna": els àudios pro Putin de Berlusconi que tensen Itàlia

Noves sortides de l'ex primer ministre compliquen la formació del govern de Meloni

3 min
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi

RomaNomés fa una setmana que va tornar al seu escó al Senat, després d'estar nou anys fora de l'hemicicle després de ser condemnat per frau fiscal, però Silvio Berlusconi continua sent el protagonista de la política italiana, per desgràcia dels seus socis a la coalició de dretes. En uns nous àudios publicats per la premsa transalpina, el líder de Força Itàlia carrega contra el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i culpa els mateixos ucraïnesos de la invasió de Rússia. Unes declaracions que el magnat no esperava que sortissin a la llum i que obren una esquerda a l'imminent nou govern italià.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La guerra és culpa de la resistència ucraïnesa”, se sent dir a Berlusconi en uns àudios que van ser gravats durant una reunió privada amb membres del seu partit. En el seu discurs, el magnat acusa Ucraïna de saltar-se els acords de pau de Minsk i Zelenski de “triplicar els atacs a les repúbliques” del Donbass, per justificar la invasió russa. "[Putin] va entrar a Ucraïna i va topar amb una situació imprevista i impredictible de resistència ucraïnesa, que el tercer dia va començar a rebre diners i armes d'Occident. I la guerra, en comptes de ser una operació de dues setmanes, en va esdevenir una de 200 anys", explica el magnat.

Berlusconi reconeix que és poc optimista respecte a una ràpida resolució del conflicte, entre altres coses, per la falta d'un lideratge fort a Occident. “No veig com Putin i Zelenski es poden unir en una taula de mediació, perquè no hi ha manera possible. Zelenski?... No puc dir el que penso”, continua el polític davant els parlamentaris de Força Itàlia, que responen a les afirmacions del Cavaliere amb rialles i aplaudiments. “Els Estats Units i Europa no tenen líders de debò. L'únic veritable líder soc jo”, conclou.

Els polèmics àudios publicats aquest dimecres s'uneixen als que es van difondre el dia anterior per l'agència de notícies La Presse, en què Berlusconi reconeixia haver reprès la seva vella amistat amb Vladímir Putin, i confessava que el president rus li havia regalat 20 ampolles de vodka pel seu recent 86è aniversari. Unes declaracions que van obligar la Unió Europea a reivindicar ahir la posició comuna de condemna a l'agressió russa a Ucraïna de tots els estats membres.

El líder de Força Itàlia i tres vegades primer ministre està participant en les negociacions per a la formació del pròxim govern italià juntament amb els seus socis de la coalició de dretes, Matteo Salvini i Giorgia Meloni, la guanyadora de les últimes eleccions. Tot i això, les sortides de to a favor de Putin i en contra d'Ucraïna del Cavaliere estan fent trontollar l'executiu abans que vegi la llum. En un comunicat dur, la líder de Germans d'Itàlia i probable futura primera ministra va assegurar que qui no comparteix la política internacional del futur govern no en pot formar part. “Itàlia és part de ple dret i amb el cap alt d'Europa i de l'Aliança Atlàntica. Els que no estiguin d'acord amb aquesta pedra angular no podran formar part del govern, fins i tot a costa de no poder formar un govern”. “Demanaré claredat a tots els ministres d'un govern eventual. La primera regla és respectar el programa que els ciutadans han votat”, ha dit.

Totes les mirades estan posades ara en Antonio Tajani, expresident del Parlament Europeu i mà dreta de Berlusconi, el nom del qual era el favorit per ocupar el ministeri d'Exteriors i que Meloni ara podria rebutjar, a la llum de les últimes revelacions.

stats