Itàlia

Berlusconi assegura que Putin li va regalar 20 ampolles de vodka pel seu aniversari

L'exmandatari italià confessa que ha recuperat la seva amistat amb el president rus, a qui considera "una persona de pau"

Soraya Melguizo
3 min
Silvio Berlusconi està dificultant la formació d'un govern de coalició amb les seves declaracions.

RomaEls resultats a les urnes semblaven deixar via lliure perquè la líder de Germans d'Itàlia i guanyadora de les eleccions celebrades al setembre al país transalpí, Giorgia Meloni, dissenyés sense problema el seu propi executiu amb els seus socis de la coalició de dretes, Silvio Berlusconi i Matteo Salvini. Amb tot, el Cavaliere no l'hi està posant gens fàcil. L'ex primer ministre italià ha confessat aquest dimarts que ha reprès després de molt de temps la seva vella amistat amb el president rus, Vladímir Putin, a qui ha arribat a definir com “un home de pau” i ha obert una nova crisi en les negociacions per al futur govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una reunió amb els parlamentaris del seu partit, Berlusconi ha assegurat que el president Putin li havia enviat pel seu recent aniversari “20 ampolles de vodka i una carta amabilíssima”. "Jo li he respost amb ampolles de Lambrusco i una carta igualment gentil", ha afegit el líder de Forza Italia en un àudio que ha estat difós per l'agència de notícies La Presse. El Cavaliere ha confessat, a més, que el mandatari rus el considera "el primer dels seus cinc veritables amics" i assegura haver conegut Putin, amb qui manté una estreta amistat des de fa anys, "com una persona de pau i assenyada".

Durant la conversa a porta tancada amb diversos membres del seu partit, Berlusconi ha reconegut estar “molt preocupat” per l'evolució de la guerra a Ucraïna i ha qüestionat veladament l'enviament d'armes a Kíiv. “Els ministres russos han dit que estem en guerra contra ells perquè proporcionem armes i finançament a Ucraïna. Personalment no puc expressar la meva opinió, perquè si s'explica a la premsa seria un desastre, però estic molt, molt, molt preocupat”, ha assegurat l'exmandatari italià. “Amb massa freqüència sentim coses d'intervencions amb bombes nuclears. Que Déu ens salvi i ens lliuri d'aquest perill. Ucraïna fins i tot ha demanat unir-se a l'OTAN. Si s'unís a l'OTAN, la guerra seria la tercera guerra mundial”, ha advertit.

Desmentiment inicial

En un primer moment, Berlusconi ha desmentit la informació, però quan l'àudio ha estat filtrat, fonts del seu partit han assegurat que les declaracions feien referència a “una vella història explicada als parlamentaris sobre un episodi de fa molts anys”. Ningú ho ha cregut perquè no és la primera vegada que l'ex primer ministre italià, de 86 anys, es refereix a la guerra d’Ucraïna suscitant polèmica.

El 22 de setembre passat, només tres dies abans de les eleccions, el líder de Força Itàlia va declarar en una entrevista a la televisió que Putin va envair Ucraïna empès pels seus ministres i el seu partit, i va considerar que el president rus va iniciar la guerra només per posar “gent decent” al capdavant del govern de Kíiv, unes polèmiques afirmacions que més tard es va veure obligat a matisar.

Les noves declaracions de Berlusconi irrompen com un tsunami al mig de les complicades negociacions entre els partits de la dreta per formar un govern a Itàlia. Aquesta setmana Silvio Berlusconi i Giorgia Meloni es van veure les cares per primera vegada després que l'ex primer ministre qualifiqués la líder de Germans d'Itàlia de “prepotent i arrogant”, en resposta al veto de Meloni cap a alguns dels candidats proposats pel Cavaliere per a càrrecs ministerials.

Però la treva ha durat poc i aquest dimarts, després de firmar la pipa de la pau amb la primera ministra in pectore, Berlusconi s’ha saltat el protocol en anunciar que el seu partit tindrà cinc ministeris al futur govern de coalició, entre els quals el de Justícia i el d'Exteriors, dos pesos importants al futur gabinet, que estarien representats per l'expresidenta del Senat, Elisabetta Casellati, i per l'expresident del Parlament Europeu Antonio Tajani.

Segons el Cavaliere, la pressió exercida les últimes setmanes sobre la líder de Germans d'Itàlia li ha permès guanyar algunes carteres importants. A banda de Justícia i d’Exteriors, Berlusconi ha anunciat que Força Itàlia controlarà també els ministeris d'Universitats, Administració Pública i Transició Ecològica. Tot i això, l'última sortida de to del magnat podria tenir conseqüències, ja que la líder de Germans d'Itàlia ha manifestat la seva decisió de seguir donant suport a l'enviament d'armes a Kíiv i les sancions a Rússia.

stats