Internacional 29/05/2019

Els Estats Units acusen l'Iran de l'atac als petroliers als Emirats Àrabs

Bolton diu que "amb gairebé tota probabilitat" les mines marines provenien de Teheran

Reuters
2 min
Els Estats Units amenacen en sancionar el Tribunal de l'Haia

Abu DhabiL'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Bolton, ha acusat aquest dimecres l'Iran d'estar al darrere de l'atac contra quatre petroliers als Emirats Àrabs Units que es va produir el 12 de maig. Bolton, que és a Abu Dhabi per assistir a una cimera d'emergència de líders àrabs, apunta que "amb gairebé tota probabilitat" va ser l'Iran qui va ordenar col·locar les mines marines que van malmetre les embarcacions, dues de les quals eren saudites. Els Emirats per ara no han atribuït a ningú el sabotatge. L'atac es va produir a Fujairah, un important centre per al trànsit de mercaderies a l'estret d'Ormuz.

Riad ha acusat Teheran d’ordenar els atacs amb drons, que van ser reivindicats pels houthis, que s'enfronten a la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita al Iemen, una guerra que les dues potències del Golf lliuren per interposició. L'Iran, per la seva banda, nega tota responsabilitat en els atacs.

Bolton considera que els atacs als vaixells cisterna estan relacionats amb els sabotatges a les estacions de bombament de petroli al gasoducte est-oest de l'Aràbia Saudita i també a l'últim atac amb míssils a la zona verda de Bagdad.També s'ha referit a un quart atac fallit contra el port saudita de Yanbu, pocs dies abans de l’operació de Fujairah, però que no estava clar si estava vinculat als tres primers.

Les tensions entre els Estats Units i l’Iran s’han incrementat des que el president Donald Trump es va retirar del pacte nuclear del 2015 amb l’Iran i va tornar a imposar sancions a Teheran, que es van dirigir principalment contra les seves principals exportacions de petroli. Iran ho qualifica de "guerra psicològica".

Demostració de força

Washington ha anunciat l'enviament de 1.500 soldats a la regió després d’accelerar el desplegament d’un grup de portaavions –del qual Espanya va retirar un vaixell– i enviar-hi bombarders i míssils Patriot. A més, els Estats Units han inclòs a la seva llista negra la Guàrdia Revolucionària Iraniana, la força d'elit del règim dels aiatol·làs, que s'ha convertit en la primera organització estatal considerada "terrorista" pel Pentàgon.

stats