Internacional 13/05/2019

L'Aràbia Saudita i els Emirats denuncien sabotatge i atacs a petroliers

L'incident coincideix amb un augment de la tensió a la zona per les sancions contra l'Iran

Ara
2 min
Entrada al port de Fujairah, als Emirats Àrabs Units, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Aràbia Saudita ha denunciat aquest dilluns que dos vaixells petroliers han estat objecte d'un "sabotatge" a la zona exclusiva econòmica dels Emirats Àrabs Units, a l'àrea de Fujairah, on diumenge les autoritats d'Abu Dhabi havien avisat que quatre naus havien estat atacades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre d'Energia, Indústria i Recursos Minerals saudita, Khalid A. al-Falih, ha indicat que diumenge al matí es va produir l'atac contra els dos vaixells en la seva ruta a través del golf Pèrsic i ha destacat que va produir "danys significatius" en els vaixells però no no hi va haver víctimes.

Un dels vaixells es dirigia a carregar petroli saudita al port de Ras Tanura per lliurar-lo a clients de la petroliera estatal Aramco als Estats Units, ha afirmat el ministre segons recull l'agència estatal saudita SPA. Els atacs constitueixen una "amenaça perillosa per a la seguretat de la navegació i afecta negativament la seguretat regional i internacional", ha assegurat.

L'ombra iraniana

El govern dels Emirats Àrabs Units va assegurar ahir que quatre vaixells comercials havien estat objecte d'"operacions de sabotatge" a l'est de l'emirat de Fujairah, i va qualificar l'incident de "greu", alhora que va fer una crida a la comunitat internacional perquè intenti minimitzar el risc en la regió.

Tot i que no hi ha hagut una al·lusió directa a l'Iran, les acusacions dels països àrabs semblen dirigir-se al govern de Teheran. L'incident es produeix en un moment de repunt de la tensió amb l'Iran, amb l'enviament de diversos vaixells nord-americans a la zona.

Els sunnites de l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs han donat suport total a les sancions nord-americanes contra els xiïtes iranians, els altres grans productors de la regió, i han assegurat que farien tot el possible perquè no se'n ressentís la producció petroliera.

Els Estats Units van anunciar a l'abril la fi de les exempcions que havien concedit a vuit nacions o territoris (Xina, Índia, Itàlia, Grècia, Japó, Corea del Sud, Taiwan i Turquia) perquè seguissin comprant petroli a l'Iran.

stats