Espionatge
Internacional 24/10/2013

Els Estats Units van punxar telèfons de 35 líders mundials, segons 'The Guardian'

Segons el rotatiu britànic, la NSA va monitoritzar les trucades d'una trentena de mandataris internacionals després que un membre del govern nord-americà facilités 200 números a l'Agència

Ara
1 min
El Secretari d'Estat dels EUA, John Kerry / REUTERS

BarcelonaEl diari britànic 'The Guardian' ha revelat aquest dijous que l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) nord-americana va controlar les trucades de 35 líders mundials. En una nova filtració sobre l'abast del programa d'escoltes de Washington, el rotatiu britànic concreta que un membre del govern nord-americà va facilitar 200 números d'una trentena de mandataris internacionals a l'Agència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons un dels documents filtrats per l'extècnic de la CIA Edward Snowden, la NSA va demanar a les autoritats de la Casa Blanca, el departament d'Estat i el Pentàgon que compartissin amb l'Agència els seus contactes de líders mundials. El document data de l'any 2006, durant l'administració de George W. Bush.

'The Guardian' no concreta quins han estat els líders investigats, però la revelació s'afegeix a la tensió diplomàtica que aquest dimecres va despertar la denúncia de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que acusava els Estats Units de punxar el seu mòbil.

"Poca informació interessant"

El document reconeix que les escoltes van aportar "poca informació interessant". Davant el conflicte obert amb Angela Merkel, els Estats Units s'enfronten al dubte de si els beneficis d'espiar aliats justifiquen el risc diplomàtic que aquestes escoltes suposen.

La NSA explica en el document un exemple de com les autoritats nord-americanes poden oferir contactes de líders mundials per ajudar en les tasques d'espionatge. "En un cas recent –diu el document–, un funcionari dels Estats Units va oferir a la NSA 200 números de telèfon de 35 líders mundials [...]. Tot i el fet que la majoria d'ells eren públics, se'n van detectar 43 de no registrats. Aquests números van començar a ser investigats".

stats