Estats Units

Biden absol milers de condemnats per possessió de marihuana

El president dels EUA vol avançar cap a la despenalització de la marihuana

ARA
2 min
Persones fumant marihuana a Nova York.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dijous que absoldrà totes les persones condemnades per tinença de marihuana a escala federal, i ha afirmat que la seva administració revisarà si la marihuana ha de continuar considerant-se una droga al mateix nivell que l'heroïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Enviar la gent a la presó per possessió de marihuana ha trasbalsat massa vides, per una conducta que és legal en molts estats", ha manifestat Biden al seu compte de Twitter. Segons ha concretat la Casa Blanca, l'ordre afectarà les persones amb condemnes de delicte federal, unes 6.500, sentenciades entre el 1992 i el 2021, de les quals ara mateix no n'hi ha cap a la presó. Però el president ha afirmat que animarà els governadors que facin el mateix, ja que la majoria de condemnes per aquest delicte es dicten a escala estatal.

Aquest tipus de condemnes suposen, en molts casos, dificultats per trobar feina o casa. "La meva absolució eliminarà aquesta càrrega", ha afirmat Biden. L'anunci –que arriba poques setmanes abans de les eleccions legislatives per renovar la Cambra de Representants i el Senat, en un gest per als seus votants més d'esquerres– forma part d'una promesa electoral del president demòcrata, que pretén avançar cap a la despenalització de la marihuana. "Classifiquem la marihuana al mateix nivell que l'heroïna, i a un nivell més greu que el fentanil. No té cap sentit", ha dit. El fentanil és un opioide sintètic molt més potent que l'heroïna, que els últims anys ha disparat les morts per sobredosi als Estats Units.

Amb tot, Biden ha volgut remarcar que, tot i que les regulacions canviïn, continua sent necessari imposar "limitacions importants" al tràfic, la publicitat i les vendes de marihuana per a menors d'edat. I ha subratllat que després també caldrà abordar "les clares disparitats racials al voltant dels processaments i les condemnes". "Avui comencem a corregir aquests errors", ha conclòs.

stats