Tiroteig als Estats Units

Declaren culpable d'homicidi un home pel tiroteig en una escola que va cometre el seu fill

James Crumbley i la seva dona, condemnada el mes passat, són els primers pares als Estats Units que s'enfronten a càrrecs d'assassinat per un crim múltiple del seu fill

2 min
James Crumbley, el pare de l'autor del tiroteig a un institut, durant el judici.

Un jurat dels Estats Units ha declarat culpable d'homicidi involuntari el pare d'un adolescent que va matar a trets quatre companys de classe fa més de dos anys, en una escola de l'estat de Michigan. La sentència arriba una setmana després que la seva dona i mare del jove també fos condemnada pels mateixos càrrecs. Això converteix la parella en els primers pares declarats culpables directes d'un assassinat múltiple comès pel seu fill als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La sentència assegura que James i Jennifer Crumbley van ignorar els senyals que advertien que el seu fill Ethan cometria una massacre. Mostra la mare com una dona deslligada i negligent i acusa el pare d'haver comprat l'arma amb què el jove va cometre el tiroteig i de no haver-la assegurat. "James Crumbley va tenir l'oportunitat d'evitar la mort d'aquests quatre estudiants", va afirmar dimecres Karen McDonald, la fiscal del comtat d'Oakland, en els arguments finals. "I no va fer res".

El jurat també els va considerar responsables d'haver ignorat els problemes de salut mental de l'Ethan, que s'havien posat de manifest, per exemple, en un dibuix que va fer d'una pistola i un home ferit amb frases com: "Els pensaments no s'aturen. Ajudeu-me. La meva vida no té sentit". "James Crumbley no és jutjat pel que va fer el seu fill", va declarar la fiscal. "James Crumbley és jutjat pel que va fer ell i pel que no va fer". Ara el matrimoni s'enfronta a càrrecs penats amb fins a 15 anys de presó cadascú.

El tiroteig es va produir el 30 de novembre del 2021 en un institut de la ciutat d'Oxford, a Michigan. Hi van morir dues noies i dos nois d'entre catorze i disset anys que eren estudiants del centre. Sis alumnes més i un professor van resultar ferits. Els fiscals del comtat d'Oakland van acusar els pares de l'adolescent tres dies després de l'incident.

Un dels punts clau dels arguments de la fiscalia ha estat que l'arma que va fer servir l'Ethan per al tiroteig havia estat un regal de Nadal avançat del seu pare, quatre dies abans del tiroteig. També han considerat que els adults no van "protegir" la munició perquè el menor no pogués accedir-hi. De fet, durant el judici a l'autor del crim, el jove va declarar que la pistola que va fer servir no estava tancada amb clau quan la va posar dins la motxilla abans d'anar a l'institut.

Ethan Crumbley, que tenia 15 anys en el moment dels fets, va ser declarat culpable per un càrrec de terrorisme, quatre d'assassinat i 19 càrrecs més en relació amb la matança. Actualment compleix cadena perpètua.

Una sentència innovadora

La sentència estableix un precedent en relació amb la responsabilitat penal dels tirotejos massius comesos per menors d'edat, massa habituals als Estats Units, i amplia l'abast de la culpabilitat en aquesta mena de casos. Els fiscals han fet servir una estratègia legal innovadora que aconsegueix responsabilitzar els pares personalment del crim per haver omès la deteriorada salut mental del seu fill. Si bé no és el primer cop que els pares d'un menor resulten culpables per accions comeses pels seus fills, amb càrrecs com el de negligència o tinença d'armes de foc, sí que és inèdit que un pare sigui considerat directament culpable dels assassinats en un tiroteig. El cas afegeix, doncs, un argument més en el debat sobre les limitacions que hi ha d'haver per accedir a les armes en què està immersa la societat nord-americana.

stats