Els Estats Units abaten un quart ovni, però el misteri continua

Pequín acusa Washington d'haver violat el seu espai aeri amb globus almenys deu cops l'any passat

4 min
El suposat globus espia xinès al cel de Billings, a Montana.

BarcelonaUn caça F-16 dels Estats Units ha abatut aquesta matinada un quart objecte volador no identificat, aquest cop un aparell en forma d'octàgon, sobre el llac Huron, a la frontera amb el Canadà. És l'últim episodi de la història que va començar a finals de gener, quan Washington va detectar i abatre un globus que va considerar un aparell espia de la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des d'aleshores el Pentàgon i els serveis d'espionatge estatunidencs no han donat cap explicació clara sobre aquests altres objectes que sobrevolaven el seu espai aeri a gran altura. No sabem ni on s'han fabricat, ni qui els ha enviat ni amb quin propòsit. De fet, no queda clar ni tan sols si es tracta d'una nova onada d'incursions o si només es detecten més aparells perquè els exèrcits dels Estats Units i el Canadà han intensificat la vigilància després del primer incident. El general estatunidenc Glen VanHerk, ha dit que no hi havia indicis de cap amenaça militar i que es tracta d'objectes "molt i molt petits" i, a preguntes dels periodistes sobre si podien tenir un origen extraterrestre s'ha limitat a asseverar que "ara per ara, no hem descartat res".

Hores després, però, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha afirmat que "no hi ha indicis d'alienígenes ni d'activitat extraterrestre amb aquests objectes recents". El portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, ha dit que, malgrat que no tenen cap indicació que aquests objectes estiguessin espiant els Estats Units, "no ho podem descartar". Ha explicat que el motiu pel qual se n'estan detectant més és que "s'estan buscant més", ja que han canviat els paràmetres dels radars per buscar objectes en una altura concreta, de mida petita i que s'estiguin movent lentament.

Ovnis abatuts als EUA

Alaska

10 de febrer

Yukon

11 de febrer

Canadà

Llac Huron

12 de febrer

Estats Units

Carolina del Sud

4 de febrer

Mèxic

Alaska

10 de febrer

Canadà

Yukon

11 de febrer

Estats Units

Llac Huron

12 de febrer

Carolina del Sud

4 de febrer

Mèxic

Alaska

10 de febrer

Canadà

Yukon

11 de febrer

Estats Units

Carolina del Sud

4 de febrer

Llac Huron

12 de febrer

Mèxic

Què eren els quatre ovnis abatuts?

A finals de gener, un gran globus aeri xinès va sobrevolar durant dies l'espai aeri dels Estats Units, fins que el 4 de febrer va ser abatut per un caça F-22. La Xina va assegurar que es tractava d'un aparell meteorològic que havia sortit de la seva trajectòria accidentalment, però el Pentàgon va assegurar que es tractava d'un aparell d'espionatge, equipat amb una góndola de la mida de tres autobusos, nombroses antenes i panells solars que li donaven una llarga autonomia de vol.

El globus abatut, vist des de Holden Beach, als Estats Units

Dels altres tres aparells abatuts no se n'ha identificat l'origen. Divendres un altre caça va abatre un objecte al nord d'Alaska que havia violat l'espai aeri dels Estats Units i que, segons els militars, no tenia cap sistema de propulsió. Dissabte un F-22 va abatre, seguint ordres de Washington i d'Ottawa, un "objecte volador a gran altitud" que estava dins de l'espai aeri del Canadà, a 160 km de la frontera amb els Estats Units, al·legant que suposava una amenaça per als vols comercials. El Canadà va informar que es tractava d'un objecte cilíndric i més petit que el primer globus, però no va voler especular sobre si es tractava d'un artefacte xinès.

Aquest diumenge el president Joe Biden ha ordenat "per precaució" abatre un quart aparell, una estructura octogonal que no suposaria un perill militar sobre la superfície, però que podria amenaçar els vols comercials perquè volava a 20.000 peus (6.000 metres) d'altitud. El Pentàgon ha dit específicament que els tres últims aparells tombats no eren globus i que no sabia quant de temps havien estat sobrevolant el cel dels Estats Units.

¿S'han pogut recuperar algunes peces?

El Pentàgon ha facilitat imatges d'un gran tros del primer globus que es va recuperar en aigües de Carolina del Sud. Les peces estan sent analitzades per l'FBI. Les tasques de recuperació del segon objecte continuen a Alaska, amb dificultats per les condicions climàtiques de l'Àrtic, i el Canadà ha enviat equips a buscar les restes del tercer aparell. Submarinistes militars especialitzats en condicions extremes treballen al llac Huron buscant el quart ovni abatut.

Vídeo publicat pel Pentàgon d'un objecte volador ni identificat.
Imatge subministrada per la marina dels EUA de l'operació de recuperació del globus derribat davant la costa dels Estats Units
Captura de Pantalla del video mostrat pers serveis de defensa dels Estats Units, d'un dels avistaments no identificats

Què diu la Xina?

Pequín ha acusat per primera vegada les autoritats dels Estats Units de violar l'espai aeri xinès més de deu cops des de principis del 2022 amb globus. "No és gens estrany que globus dels Estats Units entrin il·legalment a l'espai aeri d'un altre país", ha afirmat aquest dilluns el portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Wang Wenbin, en roda de premsa. Sense donar més detalls, Wang ha instat Washington a "reflexionar" sobre el seu comportament i canviar "pràctiques equivocades". Pequín, ha advertit, "es reserva el dret a prendre les mesures necessàries per respondre a incidents rellevants". Però el portaveu del Consell de Seguretat dels Estats Units, John Kirby, ha negat que els EUA tinguin cap globus sobre l'espai aeri xinès.

¿Més aparells o més vigilància?

No queda clar tampoc si la descoberta de tots aquests aparells respon a una onada nova d'incursions o si, després del primer incident, els militars estatunidencs i canadencs estan escanejant amb més cura els seus respectius espais aeris. Després que fos localitzat el globus xinès, el Comandament de Defensa Aeroespacial Nord-americà (integrat per tots dos països) va reajustar el seu sistema de radars per monitorar millor aquest tipus d'aparells. "Hem estat escanejant el nostre espai aeri en aquestes altituds i hem millorat el nostre radar, cosa que pot explicar parcialment l'increment del nombre d'objectes que hem detectat aquesta setmana", ha dit en roda de premsa una portaveu d'aquest organisme. En un informe l'any passat la CIA va referir-se als 366 incidents sense explicar, entre els quals 163 van ser identificats com a globus.

stats